„Безвъзмездното кръводаряване – изборът е твой, ползата е за всички“

bty

По инициатива на Ямболската червенокръстка организация, на 3 април 2018г. в зала на Областния секретариат на БЧК – Ямбол се проведе дискусионен форум на тема: „Безвъзмездното кръводаряване – изборът е твой, ползата е за всички“. Форумът е местна инициатива, като част от дейностите по повод Националната пролетна кампания за безвъзмездно кръводаряване и се реализира в Седмицата на безвъзмездно /2–5 април 2018г./, посветена на светлите християнски празници Цветница и Великден.

       Участие взеха: Архимандрит Димитрий,  Архиерейски наместник на Ямболска духовна епархия и представители на БМЧК – Ямбол, Общински съвет по наркотични вещества – Ямбол, Комплекс за социални услуги за деца и възрастни –Ямбол, Интеракт клуб – Ямбол, Младежки информационно-консултативен център – Ямбол, ПГСГ „Кольо Фичето“ – Ямбол и представители на младежки общности в община Тунджа.

       Тази година планираните инициативи се провеждат с подкрепата и съдействието на Ямболска духовна епархия.  

       Инж. Митко Филипов, Директор на секретариата на Областния съвет на БЧК – Ямбол отправи  приветствие към участниците и ги запозна целите на дискусионния форум, а именно: да се повиши информираността на младите хора за нуждите от кръв и кръвни продукти и привличането им за участие в организирани съвместни промоционални кампании и кръводарителски акции, като проява на солидарност и активно лично участие в обществения живот.    

       Д-р Биана Милкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в град Ямбол представи ценна информация от историята, какво трябва да знаем за кръводаряването и защо е необходимо, процедура, инструментариум и въздействия върху човешкия организъм.

       Добриела Праматарова, специалист в секретариата на Областния съвет на БЧК – Ямбол представи данни за ситуацията в област Ямбол, промоционалните кампании и кръводарителски акции осъществявани през годините на местно ниво и резултатите от тях.

       По време на дискусията бяха обсъдени идеи и предложения за организирането на съвместни инициативи и ефективни начини за тяхното популяризиране и отразяване.

       Архимандрит Димитрий,  Архиерейски наместник на Ямболска духовна епархия изрази силната си подкрепа и готовност за съдействие в бъдещите общите начинания.

       В края на форума участниците приеха Декларация за подкрепа и обединяване на усилията за целенасочени, координирани и ефективни съвместни действия в организирането на промоционални инициативи и кръводарителски акции, като първата от тях ще се проведе на 13 април 2018г. в сградата на Архиерейското наместничество, намиращо се в близост до храм „Св. Николай Чудотворец“ в град Ямбол.  

                     

                                                       ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ