Арменската църква в Ямбол ще бъде открита на 24 септември

На 24.09.2017г. от 10.30ч. тържествено ще бъде осветена Арменската апостолическа православна църква „Сурп Агоп“. Ритуалът по освещаването ще извърши Архиепископ Езрас Нерсисян, втори по ранг в църковната йерархия и брат на Католикоса на всички арменци Карекин II. Заедно с него в богослужението ще участват Епископ Татев Агопян от Румъния и свещеници от арменски храмове в страната.
Според каноните на арменската православна църква церемонията започва още в събота след обяд. В 17,30ч. Епископ Татев Агопян ще даде начало на службата по освещаването на храма.
Специални гости на този паметен за ямболските арменци ден ще бъдат г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Р България, Н.Пр. Г-н Армен Сгаргсян – Извънреден и пълномощен посланик на Р Армения, Ехиязар Узунян – Почетен консул на Р Армения в България, народни представители, кметът на община Ямбол Георги Славов, областният управител Димитър Иванов, експремиерът Ренета Инджова, ръководители на институции, популярни представители на арменската общност като композиторът Хайгашод Агасян, банкерът Левон Хампарцумян, продуцентът Мъгардич Халваджиян, магът Астор /Антраник Арабаджян/, както и големият приятел на арменците поетът Недялко Йорданов. Церемонията ще бъде уважена от стотици арменци от страната и чужбина.

Нещо любопитно – Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител.

Градежът на арменската църква в Ямбол продължи 18 години. Началото е поставено през далечната 1999г. с искане до ОбС за предоставяне на терен, върху който да бъде изграден храма. Следват три години в очакване и когато най-после предложението е гласувано арменската общност в Ямбол получава терен от 1050кв.м. , който се намира в широкия център на града. Следват още няколко години на безпаричие и бюрокрация. Дългоочакваната първа копка на храма е на 16.12.2006г. Две години по-късно – 13.12.2008г. , според канона на Арменската апостолическа православна църква в основите на храма са положени 16-те свещени камъка. Ритуалът води архиепископ Дирайр Мардигян, духовен водач на арменсите от Румъния и България.
Безпаричието отново замразява строежа до 2013г. когато с бавни темпове започва издигането на молитвения дом. Огромен жест към арменската общност в Ямбол прави Общинския съвет, който през август 2016г. със свое решение дарява безвъзмездно на Църковното настоятелство теренът, предоставен преди това с отстъпено право за строеж.
Проектът на сградата е дарение от архитект Алла Бадваганян и съпругът й инж. Жирайр Бадваганян.

Първото дарение прави покойният Гаро Шаклиян от Сливен. Сред дарителите са Антраник Шакариян- председател на Епархийския съвет на ААПЦ в България, Рупен Чавушян, Масис Багданян, Агоп Кюрегян, Църковното настоятелство на Шумен с председател Арменаг Гюмюшян, Община Ямбол, сем. Красимира и Ончо Ховсепян, Агоп Ердеклиян, Светлан Делибалтов, Църковните настоятелства на София, Бургас, Хасково и Добрич, както и десетки по-скромни дарители – арменци и приятели на арменската общност.
Егея Ердеклиян е човекът проектирал и лично изработил двата кръста, осветени и издигнати над куполите на официална церемония през август 2014г.
Основен спомоществовател на арменската църква „Сурп Агоп” е Соня Аршавир, председател на Църковното настоятелство в Ямбол и член на Епархийския съвет.