Активна строителна програма на Община „Тунджа“

В ход е активната строителна програма на общината. До края на месец август приключват ремонтите и преасфалтирането на улици в 12 населени места. Предстои подписването на договор за ремонта на улица „Георги Дражев“ в с. Дражево. Също до края на месеца ще приключи и ремонтът на участъка от пътя Инзово – Тенево, на който към настоящия момент се полагат 6200 тона асфалт. Приключен е и ремонтът на площада в село Гълъбинци. Завършена е велоалеята Кукорево – Ямбол. С ресурса на Местна инициативна група „Тунджа“ е приключен ремонтът на обществени пространства и зелени площи в село Победа, а към момента се подменя тротоарна настилка там.

Приключени са ремонтните дейности на 3 читалища – Ханово, Търнава и Челник, изцяло с европейско финансиране. Към настоящия момент с общински средства се преустройва част от читалищната сграда в село Овчи кладенец за младежки клуб и фитнес, а с проект на Община „Тунджа“ по Програма „Красива България“ се извършва основен ремонт на читалищната сграда в село Болярско. Приключиха ремонтните дейности и преустройството на училищната сграда с отпаднала необходимост в село Генерал Инзово и превръщането й в посетителски център отново с ресурса на Програмата за развитие на селските райони.

Завършени са двете многофункционални спортни площадки в селата Кукорево и Безмер, а сега предстои изграждането на трета такава и в село Калчево. Приключва изграждането на обществено пространство с детски съоръжения в село Търнава.

В ход са ремонтните дейности и преустройството на парка в село Челник. Предстои подписването на договор и стартът на ремонта на площада на село Роза и изборът на изпълнител на площада в село Стара река.

До дни предстои ремонтът на детската градина в село Тенево с общински финансов ресурс и приключването на процедурата за избор на изпълнител на детската градина в село Веселиново по мащабен проект на общината с европейско финансиране.

Сключени са договорите и са подготвени тръжните процедури за 3 от мащабните проекти на общината по Инвестиционната програма на държавата на обща стойност 15 милиона лева: пътя Маломир – Коневец, водопровода на село Ботево и последния етап от канализацията на село Веселиново. Предстои сключването на договора за подмяната на довеждащия водопровод на село Ханово.

На 12 август стартира една от най-мащабните инвестиции в общинската образователна инфраструктура и в условията за спорт и отдих на подрастващите- строителството на физкултурен салон към училището в село Скалица на стойност 1,5 милиона лева.

Предстоят инвестиции и в общинската социална инфраструктура – текущия ремонт на помещенията за новата услуга Приют за бездомни лица и изборът на изпълнител на ремонта и строителството на допълнителна сграда на Дома за стари хора в Болярско на стойност 3,1 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Към настоящия момент общината кандидатства с проект за преустройството на сградата на закрития преди много години Дом за деца, лишени от родителска грижа в село Овчи кладенец за нова услуга – Център за настаняване от семеен тип на стойност почти 2 милиона лева.

На 13 август бяха подадени документите за кандидатстване на одобрената концепция по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. В рамките на проекта общината ще си партнира с Ямболската търговско-промишлена палата и Община Енес, Република Турция. Предвижда се да бъде построена многофункционална зала към съществуващия посетителски център на Бакаджика и зони за отдих, в интерес на комфорта на туристите.