Ямбол ще почете 175-та годишнина от рождението на своя бунтовен син Георги Дражев

Кръгла маса в чест на 175-та годишнина от рождението на революционера Георги Дражев, председател на Ямболския революционен комитет и участник в Априлското въстание, ще се проведе в 17:00 часа на 24 април, понеделник, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол. На форума ще участват представители на Регионален исторически музей – Ямбол, Държавен архив – Ямбол, Регионална библиотека „Г. С. Раковски“, Дружество на писателите – Ямбол.

На 26 април, когато е роден революционерът, ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци в 11:00 часа.

Организатори на  паметните събития са Община Ямбол и Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев“.

Георги Дражев Хаджигеоргиев е роден на 26 април 1848 година в Ямбол. Той е най-голям син на Дражо Хаджигеоргиев, един от най-ревностните дейци в борбата за българска просвета и църковна независимост в Ямбол и областта.

За идейното израстване на Георги Дражев голяма роля изиграва неговият учител Ради Колесов, пламенен родолюбец и бунтовник, който през 1856 г. е писар в четата на прочутия Капитан Дядо Никола.

Другият учител, оказал му влияние, е поетът Добри Чинтулов, оставил светла диря в българското Възраждане.

На 15 години Георги Дражев е арестуван с баща си Дражо Хаджигеоргиев за участие в църковната борба.

За кратко време той се издига като една от централните фигури в борбата срещу османската власт. Много ползотворно се оказва познанството му с Атанас Узунов, който през 1872 година му урежда среща с Васил Левски.

На 23 април 1873 година, Гергьовден по стар стил, в дома на Георги Дражев се събират значителен брой патриотично настроени младежи под претекст, че ще празнуват имен ден. Родолюбците основават Ямболския революционен комитет и избират за председател Георги Дражев.

Следващите две години са изпълнени с усилена дейност по подготовка на населението от Ямбол и региона за организирана борба.

През 1875 година градът е посетен от Стефан Стамболов, един от главните организатори на Старозагорското въстание, избухнало през месец септември същата година.

В навечерието на Априлското въстание Георги Дражев е ключов организатор на националноосвободителното движение във Втори революционен окръг. Преди избухването на въстанието Дражев е принуден да се укрива от османските власти, тъй като в дома му са открити оръжие и муниции. Арестувани са баща му и брат му Ставри Дражев.

След избухването на Априлското въстание се включва дейно в борбата. На 4 май 1876 година е образувана чета от млади българи от Ямбол и Сливен. В избрания военен съвет са Стоил войвода, Иларион Драгостинов, Георги Обретенов и Георги Дражев. При последвалите сражения с многократно превъзхождащия ги противник четата е разгромена и разпръсната.

На 12 май ранените в боевете Георги Дражев и Стоил войвода са заловени от потеря между селата Бинкос и Близнец. Стоил войвода отказва да върви и е убит на място.

Дражев е откаран в Нова Загора, после в Одрин. Осъден е на смърт от военнополеви съд. Връщат го обратно в Ямбол и на 29 юни (11 юли нов стил) 1876 година е обесен срещу родната си къща. Неговите последни думи са: „Възкресни, България!“.

На Георги Дражев е кръстено село Дражево, община Тунджа.