Ямбол ще отбележи 146 години от Освобождението си от османско робство

На 17 януари, сряда, Ямбол ще отбележи 146 години от Освобождението си от османско робство.

По традиция официалната церемония по отбелязване на историческата за града дата ще се състои пред паметната плоча до Общински детски комплекс – на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 година, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов.

Церемонията ще бъде предшествана от маршове в изпълнение на Градски духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ с ръководител и диригент маестро Васил Шейтанов.

Тържественият ритуал ще започне в 11:00 часа, а в празничната програма ще се включат също вокална група „Пятница 13“, театрална група „Палечко“ към Общински детски комплекс-Ямбол и клуб „Традиция“. След тържественото слово на кмета на община Ямбол, ще бъде отслужен и благодарствен молебен.

Участие в празника ще вземе също представителна военна част от Гарнизон Ямбол.

Програмата продължава с шествие по улиците на Ямбол до Паметника на загиналите за националното освобождение, където също ще бъдат положени венци и цветя на признателност.

В 12:00 часа в сградата на културно-информационен център „Безистен“ ще бъде открита изложбата „Ний летиме от Балкана“ от фонда на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Експозицията е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.