Ямбол чества 9 май

Ямбол почете празничния 9 май –  Ден на победата над хитлеристка Германия и Ден на Европа.

Празничната програма започна в 9:45 часа с изпълнения на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов пред Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в квартал „Каргон”.

В церемонията участва представителна част от гарнизон Ямбол.

Честването продължи със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански. „Девети май е празничен ден, на който от  години на една и съща дата се отбелязват и двата празника с различни емоции и чувства.

Днес се вълнуваме от европейското бъдеще на България и нейното достойно място в Европа, което можем да гарантираме само заедно. Стремим се към единство, мир и просперитет. Не бива обаче нито българските, нито европейските политически елити да изместват споменаването на 9 май като Ден на победата!

Като суверенна държава трябва да отдадем нужното на този ден, защото ако не беше сложен край на тази война, Европа днес нямаше да бъде същата, нямаше да можем да говорим нито за равенство и свобода, нито за Европейски съюз“, подчерта Ревански.

Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Стоян от храм „Свети Георги Победоносец“ отслужи благодарствен молебен.

Официални лица, родолюбиви организации и граждани отдадоха почит към героите и поднесоха венци и цветя на Паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци.

В 11:30 часа, в Градския парк, кметът на община Ямбол, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, областният управител на област Ямбол Васил Александров, заместник-кметовете на Ямбол Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов поднесоха цветя на паметните плочи на загиналите съветски воини в Ямболския край през 1944-1946 година.

В Музея на бойната слава, открит на тази дата преди девет години, е обявен Ден на отворени врати.

           В 18:00 часа е началото на безплатния концерт „Суинг тайм“ на джаз музиканта Любчо Воденичаров в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“, посветен на празника.