Ямбол чества Националния празник на Република България

Община Ямбол почете Трети март с традиционната церемония с участието на почетен караул от гарнизон Ямбол, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ диригент маестро Васил Шейтанов.
Кметът Валентин Ревански говори в словото си за значението на паметната дата: „Тя носи спомена за духовното ни Възраждане и църковна независимост, за българските книжовници, за въстанията и плановете за революция. Нелекият път към Свободата започва от хайдушките пътеки, от Раковски, Левски и Ботев, от саможертвата на хилядите четници, от героите на Априлската епопея, войните и опълченците, пролели своята кръв заедно в Руско-турската освободителна война. В името на България!“
Архимандрит Димитрий отслужи благодарствен молебен в съслужение с отец Янко. След церемонията пред сградата на Община Ямбол шествие от официални лица, военнослужещи и граждани се насочи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, където свещениците отслужиха заупокойна молитва.
Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на почит на загиналите за свободата на България.
Жителите и гостите на Ямбол, които почетоха церемонията пред Община Ямбол, получиха празничен подарък – знаменца с националния трибагреник.
На Трети март е обявен Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“, Регионален исторически музей – Ямбол, Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ и в Музей на бойната слава. Входът е със „зелен сертификат“.
По повод 3 март мостът към Градския парк, намиращ се до Минералната баня, беше осветен с цветовете на националното знаме. В бяло, зелено и червено за втора поредна година грейна и фасадата на Културно-информационен център „Безистен“.