Ямбол става част от винено-кулинарни маршрути

Министерствата на земеделието и на туризма с участието на общините работят по проект за 12 винено-кулинарни маршрута – по един за всеки от месеците на годината.

България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа, както и разнообразните ни кулинарни традиции, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА, при представянето на инициативата, която обхваща 50 общини и 100 туристически обекта.

Земеделският министър Румен Порожанов допълни, че винените и културните дестинации са важни не само за туризма, но и за производителите на традиционнибългарски храни и кулинарни специалитети. Той припомни, че България е вписала в европейския регистър на защитените наименования два продукта – „Горнооряховски суджук“ и „българско розово масло“ и четири храни с традиционно-специфичен характер – филе „Елена“, луканка „Панагюрска“, роле „Трапезица“, кайзерован врат „Тракия“, пастърма „Говежда“. На европейско ниво са регистрирани и 54 вина. Това поставя страната на 8-мо място в Европейския съюз по продукти със защитени наименования.

Под мотото „Сподели България“ ще бъде популяризиран т. нар. бавен туризъм, чиято концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, каза Ангелкова.

Дванадесетте дестинации, предложени за винен и кулинарен туризъм на този етап са Долината на Струма – Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник; Долината на Места – Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово; Западна Тракия – Пазарджик, Пловдив и Асеновград; Розова долина – Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря, Казанлък; Източна Тракия – Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат; Сакар – Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград; Златия – Враца, Монтана, Видин; Мизия – Плевен, Оряхово, Свищов и Русе; Добруджа и Северно Черноморие – Силистра, Добрич, Варна, Балчик; Южно Черноморие – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево; Стари столици – Велико Търново, Горна Оряховица, Търговище, Шумен, Писка, Велики Преслав и Източни Родопи – Хасково, Кърджали и Ивайловград.