Ямбол празнува 146 години свобода

На 17 януари преди 146 години жителите на Ямбол поемат първата свободна глътка въздух след 505 години османско владичество. Този паметен в историята на града момент беше отбелязан днес с тържествено поклонение, молебен и празнично шествие, организирани от Община Ямбол.

Официалната церемония започна с маршове в изпълнение на градския Духов оркестър към НЧ „Съгласие-1862“ и военен ритуал от представителни блокове на военните формирования от Гарнизон-Ямбол пред паметната плоча до Общински детски комплекс – на мястото, където през 1878 година е посрещнат предвождания от полковник Николай Бакланов 23-ти Донско-казашки полк.

„Днес отдаваме почит пред поколения ямболски будители и към борците за свобода, отдали с достойнство и храброст живота си в Руско-турската война.“, каза в приветственото си слово кметът на Община Ямбол Валентин Ревански. Под руските бойни знамена се покриват с вечна слава и хиляди български опълченци, припомни кметът.

 „Важно е да пазим, ценим и отстояваме нашата свобода! Да помним, че сме силни, а когато сме сплотени можем да направим големи и добри дела. С времето, тези историческите събития могат да избледнеят, дори могат да се опитат да ни накарат те да бъдат забравени, но смелостта и саможертвата на нашите опълченци и братския руски народ, ще останат вечни“, допълни Валентин Ревански.

Благодарствен молебен отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий в съслужение с енорийския свещеник отец Стоян.

В празничната програма се включи също вокална група „Пятница 13“ и вокална група „Виолина“ към НЧ „Пробуда-1909“. Възстановчици от дружество „Традиция“ пресъздадоха посрещането на руските воини с хляб и сол от местното население. Прозвучаха стиховете „Освобождението на Ямбол“ на Радко Стоянов в изпълнение на Надежда Стоянова от театрална група „Палечко“.

Граждани, ученици, общественици и представители на местната власт поднесоха венци и цветя пред паметната плоча.

Програмата продължи с празнично шествие по улиците на Ямбол до Паметника на загиналите за националното освобождение до Военен клуб-Ямбол, където също бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански и неговият екип поднесоха цветя и на паметника на руски воини, загинали през Руско-турската война 1877 – 1878 г. Паметникът се намира на ул. „Индже войвода“ в кв. Каргон, където е бил лазаретът на руските войски. Преди няколко месеца той беше възстановен от Община Ямбол

В сградата на културно-информационен център „Безистен“ беше открита изложбата „Ний летиме от Балкана“ от фонда на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Експозицията е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.

В Регионален исторически музей бяха представени лекция и презентация за подвига, свободата и новото начало за свободния Ямбол.

На 146-тата годишнина от освобождението беше посветен и открит урок в Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“.