Ямбол празнува „Безистенът – място за срещи“

Честванията са по повод  510 от построяването на емблематичната за града сграда и четири години от възраждането й като съвременен културен център с интерактивен музей

    С интригуващи събития Ямбол ще отбележи 510-ата годишнина от построяването на Безистена – сградата -символ на града. Петвековната масивна каменна постройка е с уникална за България архитектура и паметник на културата с национално значение. След като дълги години стоя затворена и неизползваема, от 2015 г. тя бе реновирана и претворена в съвременен културно-информационен център с впечатляващ интерактивен музей. От 2017 ямболският Безистен е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

   По повод годишнината от построяването на сградата и навършването на четири години от обновяването й, община Ямбол и Общинско предприятие „Туризъм и култура“ кани жителите и гостите на града на събитията, посветени на честванията.

   На 18 септември, сряда, от 18.00 часа ще бъде открита изложба „Безистенът – място за срещи“. Експозицията е на ловешкия художник Тихомир Витков. В живописните си платна той претворява загадъчни образи, които вижда вградени в камъните на уникалната сграда.

   На 19 септември, четвъртък, когато се навършват четири години от откриването на обновения Безистен, празникът продължава с Ден на отворените врати, а в пространството около него на пл. „Освобождение“ ще бъде експонирана изложба „Щрихи от Ямбол“ с представяне на творби от летните дейности в Безистена. В 13.30 часа, в зрителната зала на ниво „Настояще“ ще бъде представена презентацията „Да отворим албума Безистена…“, посветена на 510 години от изграждането му. Историята на сградата, претъпяла през годините различни промени както в облика си, така и в предназначението си, ще разкаже Христина Женкова, уредник в Регионалния исторически музей.

   Кулминацията на честванията е концертът на органовия клас на проф. Нева Кръстева от 18.00 часа. Програмата включва барокова, ренесансова и съвременна музика за органи и ансамбли – орган, виола да гамба, блокфлейта, глас. Специален гост – Красимира Султанова, концертмайстор на Камерен оркестър „Дианополис“. Билети за концерта могат да бъдат закупени предварително на място в Безистена.

   Събитията от празничната програма са включени в Европейските дни на наследството, инициатива на Министерството на културата, като част от европейската инициатива на Съвета на Европа и на Европейската комисия.