Ямбол почете Съединението с церемония и изложба

Сто тридесет и седмата годишнина от Съединението беше тържествено отбелязана в Ямбол днес, 6 септември.
Празничната програма започна в 10:15 часа пред сградата на Община Ямбол с маршове и патриотични мелодии, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов.
В 10:30 часа започна ритуалът по издигането на националния трибагреник с участието на представителни военни части от Военновъздушните сили и Сухопътни войски в гарнизон Ямбол.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите: „ Преди 137 години на днешната дата българите обединяват усилия в отстояването на националните си интереси. Предците ни са имали обща цел – обединението на българското етническо землище в една държава.
Сполетени против волята на Великите сили зад тази голяма кауза, непримирими заедно застават държавници и народ. Горд съм, че Ямбол също е част от това дело, в което българите са имали силата сами да пишат своята история. Днес, повече от всякога, ни е нужно да погледнем към нея и към нашите корени. Да помним, че България е силна, когато е сплотена! Да знаем, че за осъществяването на важните и големи каузи е нужда единност.“
Благодарствен молебен за делото на Съединението отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.
Празникът продължи с шествие, което се насочи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение. Там бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към родолюбците, осъществили единението на Северна и Южна България.
От днес до 22 септември всеки, който се интересува от славното българско минало, има възможността да разгледа гостуващата изложба на Регионален исторически музей – Пловдив в Културно-информационен център „Безистен“, посветена на Съединението.
По повод празничния 6 септември е обявен Ден на отворени врати в Музей на бойната слава и в Културно-информационен център „Безистен“ – от 10:00 часа до 16:00 часа.