Ямбол почете Освобождението си от османско робство

Ямбол чества 144 години свобода с тържествена церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение. Тази година празникът не се състоя пред паметната плоча, ознаменуваща мястото, където около 16:00 часа на 5 / 17 януари 1878 година щастливите ямболци са посрещнали войниците от 23 от 23-ти Донско-казашки полк, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов. Промяната се наложи поради ремонтни дейности на улица „Търговска“.

Празникът за гражданите и гостите на града започна с програма на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.

В 11:00 часа кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите официални лица, военнослужещи от гарнизон Ямбол и граждани, приветствайки ги с думите: „Нашите предци доказаха с героизма и саможертвата си, че Освобождението не ни е дар, че българинът знае как да се сражава и да умира за Отечеството.. Нека помним, кой ни е помогнал и освободил и кой само е обещавал да го направи! Нека знаем уроците на историята, за да ги предаваме на деца и внуци и ние, гражданите на Ямбол, да бъдем единни в целите си и заедно в делата си!

Церемонията продължи с „Прощание славянки“ и „По Дону гуляет казак молодой“ в изпълнение на Вокална група „Пятница 13“ с ръководител Елена Иванова и рецитация на „Здравствуйте, братушки!“ от Катерина Димитрова, възпитаничка на клуб „Знам, искам, мога“ при Народно читалище „Зора 1945“.

Свещеноиконом Георги и протойерей Жельо отслужиха благодарствен молебен, след което на паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към освободителите на Ямбол.

В празничната церемония участваха възстановчици от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Сливен.

Специален гост на събитието беше д-р Чавдар Ангелов – доктор по история и директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който в 12:00 часа представи временната експозиция „Командирите на Българското опълчение“ в сградата на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол. Изложбата се състои от 24 информационни табла и експонати от фонда на парк-музея и ще бъде експонирана до 15 април.

Пресцентър