Ямбол отбеляза 140 години от Освобождението си

С тържествено честване, организирано от община Ямбол, бе отбелязана 140–тата годишнина от Освобождението на града от османско владичество. Инициативата събра пред паметника, на мястото, където са били посрещнати руските войни от 23-ти Донски казашки полк, представители на местната власт, родолюбиви и политически организации, военни, граждани.

„17 януари е светла дата за града ни, в историята на Ямбол няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и преклонението пред нашите освободители“, заяви кметът на Ямбол Георги Славов в словото си и призова да съхраним родолюбието и копнежа за свобода и с днешните си дела да бъдем достойни наследници на нашите славни предци.

Честването започна със символично представяне на влизането  и  посрещането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол при Освобождението на града от 1878 г. В пресъздаването на историческия момент участваха възстановчици от Музея на бойната слава в Ямбол и от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

Благодарствен молебен за загиналите герои отслужи Негово Високопреподобие Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий. Поднесени бяха венци и цветя в знак на почит към паметта на героите.

Отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на Ямбол  продължи със шествие по улиците на града до Паметника на загиналите за националното освобождение, където също бяха положени венци и цветя на признателност.

Веднага след това в Културно-информационен център „Безистен“ бе представена презентация на Регионалния исторически музей на тема: „17 януари 1878 г. – Подвиг, Свобода, Ново начало“.

По повод годишнината за първи път в града бе представена и специалната изложба „Руско-турската освободителна война в гравюрите на чуждестранните художници“ в Художествена галерия „Жорж Папазов“.

 Програмата на честванията ще завърши с празничен концерт на вокалните групи „Россиянка“ и Българо-руски хор „Славяне“ – гр. Сливен, на ямболската песенна формация „Пятница 13“, както и  танцовите школи в града „Ромбана“ и „All steps“.