Ямбол отбеляза Гергьовден с литийно шествие с икона с мощите на светеца

Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици в най-стария квартал на Ямбол. В традиционното литийно шествие, предвождано от хоругвите на закрилниците на града – света Троица и свети Георги, заедно с ямболските духовници се включиха ръководството на община Ямбол, общински съветници, командирите на военните формирования от ямболския гарнизон и десетки граждани. Преди това в храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ архиерейският наместник Димитрий в съслужение с енорийските свещеници отслужиха тържествена света литургия.     

Ямболлии избират за свой закрилник свети Георги още през 1506 година, когато издигат в негова чест втория храм в българския квартал „Каргона“. Вече 518 години черквата събира, не само на празници, както местни жители, така и туристи от други градове, заради уникалната си архитектура, иконопис, дърворезба и уютен двор, превърнат от настоятелството в приятно място за почивка.

С приветствие към всички именици в днешния Гергьовден се обърна кметът Валентин Ревански. „На всички, които носят името на Свети Георги и днес празнуват своя имен ден, пожелавам здраве и успехи. Носете с гордост и достойнство имената си и ги прославяйте с делата си!“, каза той.

Заради решението на министъра на отбраната днес да не се провеждат военни паради, в тържествата в Ямбол участваха само командирите на военните формирования. Валентин Ревански, обаче, не пропусна да поздрави всички военнослужещи с Деня на храбростта и празника на българската армия.

„На днешния 6 май ние изразяваме нашето уважение към професионализма на всички български мъже и жени – офицери, сержанти и войници, които с доблест пазят бойните знамена. Български бойци, бъдете здрави и силни, защитавайте границите на Отечеството, съхранете мира. Нека има здраве и любов във Вашите семейства!“, каза в приветствието си кметът.

Той припомни и заслугите на хилядите ветерани от войните, които за съжаление вече не са сред живите, но на които ние дължим признателност за готовността им за саможертва.

В Деня на храбростта и празника на Българската армия със свободен вход за посетители е Музеят на бойната слава в Ямбол, който е единственият общински военен музей в страната. Над 120-годишните му сгради наскоро бяха основно ремонтирани, а сега са възстановени и външните експонати.