Ямбол отбеляза Богоявление

В Ямбол се проведе традиционният Богоявленски ритуал. В 11:30 часа Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, хвърли Светия Кръст във водите на река Тунджа. В традицията тази година се включиха 25 участници, а топлото време събра стотици ямболци.

Богоявленският Кръст беше изваден от 22-годишния Георги Атанасов. Той е родом от Ямбол и е баща на две деца. Кметът на община Ямбол Валентин Ревански награди младия мъж.

„Благодаря на всички, които се включиха в изваждането на Светия кръст. Те показаха отново силата на българския дух и уважение към родните традиции. Пожелавам на всички да бъдат смели, да бъдат единни както в добро, така и в изпитания!“, каза кметът. Свещениците благословиха Георги Атанасов, който обеща, че догодина отново ще бъде тук и ще се бори за кръста, защото това носи здраве и благополучие.

Празникът започна по-рано днес с тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена пред храм „Свети Николай Чудотворец“, отслужен от архимандрит Димитрий в съслужение с отец Стоян. На церемонията присъстваха представителни части от гарнизон Ямбол, командири на военни формирования, официални лица, граждани. След това литийно шествие се отправи към моста до бившата минерална баня, където беше хвърлен Светият кръст.