Ямбол: Нова и завладяваща дестинация за културен туризъм

Разположен на древен и съвременен кръстопът, градът събира в себе си богато наследство от минали епохи и предлага вълнуващо пътешествие през тунела на времето от Праисторията до наши дни.

Назад във времето към траки и римляни ни връща Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ – единственият запазен голям тракийски град в България, култов и религиозен център, резиденция на тракийските царе, римски лагер.

В центъра на Ямбол е разположена красива сграда с вековна история – Безистенът – паметник на културата с национално значение, оценявана като един от най-красивите покрити пазари на Балканите. Безистенът днес е превърнат в модерен интерактивен музей, където специално създаден софтуерен продукт и високо-технологично компютърно оборудване презентират по иновативен начин културно-историческото наследство на ямболския регион.

Разходката в миналото продължава с Музея на бойната слава, чрез който се отдава почит на българския героизъм в борбата за постигане на националния идеал. Музеят привлича с уникални експонати и нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки  представят сцени на бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле.

ТЕЗИ ТРИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ СА ЧАСТ И ОТ 100 -ТЕ НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА, НО СЪВСЕМ НЕ СА ВСИЧКО, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ В ЯМБОЛ.

Тук се намира  галерията с най-богатата колекция на декоративно-приложни изкуства в страната. Галерията носи името на родения в Ямбол Жорж Папазов – ярък представител на френския модернизъм от нач. на 20 век., един от основоположниците на сюрреализма. В близост до галерията е Регионалният исторически музей с фонд от 90 хиляди експоната. Интерес представляват действащите храмове – източно-православни църкви, католическа църква, арменска църква, както и една от най-старите джамии в страната. Ямбол разполага с чудесен парк, разположен на остров, с множество редки растения и красиви цветни композиции.

Ямбол е градът на на кукерите и на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Фестивалът е пъстър калейдоскоп от традиции и съвременност, вълнуващи емоции и нови приятелства.

Уникално преживяване за всеки посетител е и Празникът „Ямболски  коледарски буенек“ с единствените в страната танцуващи коледари. Списъкът с преживявания може да се допълни с орфически ритуал за посрещане на Слънцето, празникът „Златната Диана“, арт фестивал „Отворени пространства“ и др.

Ямбол „…е един приятен град, с хубав въздух и вкусна вода…От трите страни го е обкръжила Тунджа… Целият е оживен и украсен…“ – така го е видял пътешественикът Евлия Челеби през 17 век. Днес градът е очарователно съчетание от древност и модерност и очаква своите гости.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ „ТРАКИЙСКИ И АНТИЧЕН ГРАД КАБИЛЕ“

На 7 км от Ямбол се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Той има уникалния шанс да е съхранен и до днес, за разлика от Севтополис, останал под язовир „Копринка“ или другия голям тракийски град – Филипопол, върху който пък е застроен съвременен град.

Това позволява „Кабиле“ да бъде почти изцяло проучен и да е лесно достъпен за туристи. Архитектурните останки на „Кабиле“ са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Характерното за обекта е, че дава уникална възможност за своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

Над античния град Кабиле се намира тракийското скално светилище Зайчи връх от II хил. пр.Хр., което се смята за древна тракийска обсерватория.

Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ е под номер 99 в списъка на 100-те национални туристически обекта.

АТРАКЦИОН „КАСТЕЛУМ“

В рамките Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“  е обособен атракцион „Кастелум“ – умалено копие на землено-дървен римски лагер, изграден на площ от 1000 кв. м. Той е естествен декор за възстановки на исторически събития – сражения между римски и тракийски войни, пресъздаване на елементи от бита, ежедневието и бойните техники на римските легионери.

Историческите възстановки могат да бъдат видяни по време на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Регионалния исторически музей и община Ямбол в навечерието на празника на гр. Ямбол – Свети Дух.

Възстановки могат да бъдат заявени и като специално събитие при посещение на организирани групи.

БЕЗИСТЕН С ИНТЕРАКТИВЕН МУЗЕЙ

Интерактивният музей – Безистен е една от туристическите атракции в Ямбол. Иновативният туристически продукт е изграден като част от реконструкцията на 5 -вековната сграда. Специално създаден софтуерен продукт и високо-технологично компютърно оборудване презентират по иновативен начин културно-историческото наследство на ямболския регион. 4-компонентната мултимедийна система съдържа 86 аудио-видео информации с обща продължителност 7 часа. Видеоматериалите са представени на 5 езика – български, руски, френски, немски и английски.

Ямболският Безистен (покрит пазар) е единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество. Оценява се като един от най-красивите покрити пазари на Балканите и еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век.

„Безистен с интерактивен музей“ е под номер 99 А в списъка на 100 -те национални туристически обекта.

МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА

В Ямбол се намира единственият по рода си общински Музей на бойната слава.  Музеят привлича с уникални експонати и нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки  представят сцени на бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле. В тях са включени уникални експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, от който в целия свят има запазени едва около 7 броя.  Една от придобивките на музея е макет на легендарния цепелин L 59, изработен в мащаб 1:38 специално за Музея на бойната слава. Ямболският е един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата Световна война.

Музеят на бойната слава разполага с особенно ценни униформи от периода на Първата и Втора световни войни. Колекцията от ръчно огнестрелно оръжие показва цялостното въоръжение на Българската армия в периода от Руско-турската освободителна война до наши дни.

Пред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на военни действия от Първата и Втората световни войни, които привличат интереса на стотици жители и гости на града.

Музеят на бойната слава е под номер 99 Б в списъка на 100-те национални туристически обекта.          

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ЖОРЖ ПАПАЗОВ”

Галерията притежава фонд от над 3500 движими културни ценности. Това, което я отличава от другите галерии в страната, е богатата колекция от декоративно-приложни изкуства. Тук са събрани едни от най-значимите образци в областта на художествения текстил, дърворезба, керамика, метал, стъкло, кожа, накити.

В сбирката на живописта до имената на големите български живописци Владимир Димитров – Майстора, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Светлин Русев и др., се нареждат имената и на родените в Ямбол и ямболско големи имена като Георги (Жорж) Папазов, Иван Славов, Георги Попов-Джон и Александър Попгеоргиев.

Галерията притежава изключително ценна сбирка от близо 350 икони и църковна утвар, датиращи от 16-20 век, представящи различни иконописни школи.

В постоянната експозиция са застъпени едни от най-ценните експонати от фонда на галерията, между които и иконата на Света Ана с Богородица от XVI век.

ФЕСТИВАЛИ И АТРАКЦИИ

Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол

Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Мотото на „Кукерландия“ „Когато фестивалът е живот“ отразява пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника. „Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. По мащаб ямболският фестивал е сред  от най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи. Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

Национален панаир на туристическите забавления и анимации

Националният панаир на туристическите забавления и анимации се провежда всяка година в дните около празника на  Ямбол, в АР „Тракийски и античен град Кабиле“ и предлага едни от най-мащабните исторически възстановки в страната. Сред атракциите на панаира са битки между римляни и траки, реплики на автентични оръжия и облекла, сцени от живота на древните хора, пазар на роби, пресъздаване на древни ритуали, пазар на занаяти. Незабравимо преживяване за зрителите е възможността да се включат в атракциите –  стрелба с лък, разходка с кон, анимации за деца, игра на барбут/антична игра със зарове/, да дегустират храни и напитки, характерни за античната епоха или да изпробват  умения в  арт работилниците.

Фестивал „Коледарски буенек“

Фестивал „Коледарски буенек“ на танцуващите ямболски коледари – уникално преживяване за всеки, който иска да се потопи в магията на стария български обичай коледуване. „Хайде, Нине!“, съпроводено от ритъма на тежък коледарски буенек проехтява в Ямбол вече десетки години на 25 декември. Най-добрите куди представят уникалната местна традиция на единствените в страната танцуващи коледари – ямболските.

Посрещане на Слънцето в Деня на лятното слънцестоене

Ритуалът се провежда на тракийското скално светилище, над античния град „Кабиле“. Множество ентусиасти изкачват хълма „Зайчи връх“ в ранната утрин на най-дългия ден в годината, за да посрещнат първите лъчи на Слънцето и да се заредят с енергия на хилядолетното светилище. Скалното светилище се смята за древна тракийска обсерватория. Траките са разпознавали най-дългия ден в годината, когато първият слънчев лъч премине през специален улей и огрее врязания в скалата образ на богинята Кибела.

Празник на Ямбол

Празник на Ямбол – чества се в няколко поредни дни с  разнообразие от фестивали, атракции, иновативни културни събития. Върхов момент са концертите на легендарни изпълнители, които събират многохилядна публика – Горан Брегович, Любе, Греъм Бонит, Боби Кимбъл , „Сребърни криле“ и др.

Арт фестивал „Отворени пространства“

Арт фестивал „Отворени пространства“- фестивалът, който дава простор на вдъхновението и свободната изява на артисти и граждани. С особена виталност оживяват различни градски пространства с шествия и паради, артистични инсталации, театрални и шоу представления, музикални проекти, арт ателиета.

Национален графити фест

Национален графити фест – едно от най-значимите младежки арт събития в Ямбол и страната. Градският парк се превръща в пъстроцветен притегателен център за млади графити художници и за популярни имена от графити арт изкуството в България.  Огромни цветни платна изпълват алеите на парка и допълват красотата му  с модерни произведения на изкуството.

Източник: http://edenbulgaria.eu/bg/node/56

 

Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Безистен от XV в. – модерен интерактивен музей
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“
Астрономическа обсерватория и планетариум
Астрономическа обсерватория и планетариум
Астрономическа обсерватория и планетариум
Астрономическа обсерватория и планетариум
Астрономическа обсерватория и планетариум
Астрономическа обсерватория и планетариум
Художествена  галерия „Жорж Папазов”
Художествена  галерия „Жорж Папазов”
Художествена  галерия „Жорж Папазов”
Художествена  галерия „Жорж Папазов”
РИМ Ямбол
Възрожденски етнографски комплекс
Възрожденски етнографски комплекс
Възрожденски етнографски комплекс
храм Св. В. М.  Георги
храм Св. В. М.  Георги
храм Св. В. М.  Георги
храм Св. В. М.  Георги
Музей на бойната слава
Музей на бойната слава
Музей на бойната слава
Музей на бойната слава
Музей на бойната слава
Националният панаир на туристическите забавления и анимации в АР „Тракийски и античен град Кабиле“
Националният панаир на туристическите забавления и анимации в АР „Тракийски и античен град Кабиле“
Националният панаир на туристическите забавления и анимации в АР „Тракийски и античен град Кабиле“
Националният панаир на туристическите забавления и анимации в АР „Тракийски и античен град Кабиле“
Националният панаир на туристическите забавления и анимации в АР „Тракийски и античен град Кабиле“
Фестивал „Кукерландия“
Арт фестивал „Отворени пространства“
Арт фестивал „Отворени пространства“
Арт фестивал „Отворени пространства“
Национален графити фест
Национален графити фест