Ямбол и областта на прага на тъмночервената ковид зона

До два дни предстои свикване на Областния медицински щаб и въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки и онлайн обучение, ако броят на новите случаи продължи да нараства и достигне 500 на 100 хил. души, информира  директорът на РЗИ – Ямбол д-р Радостина Калчева. По думите й ще бъде внесено предложение за ротационно обучение в училищата и преминаване на двусменен режим. Ще бъдат спрени и всички извънкласни занимания, а кина, театри, музеи, фитнес зали и др. ще се ограничат до 30% посещаемост. 

Към момента заболеваемостта от COVID-19 в Ямболска област вече е 486 на 100 хил. души. Увеличена е и смъртността от инфекцията – за последните 11 дни са починали 28 души.

Активните носители на вируса в региона са 922-ма, от тях – 98 са хоспитализирани. Почти е запълнен капацитетът на единствената COVID- реанимация в областта – заети са 7 от 8-те интензивни легла в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол. Сред заразените има 32 деца, включително и бебе на няколко месеца – всички са в стабилно състояние и не се налага лечение в болница. Под карантина са поставени 8 класа и 5 групи в детски градини.