Ямбол има шампион по игра на табла, Йордан Мечев грабна купата от турнира в Правец

Йордан Мечев от Ямбол е шампион на България по игра на табла в приключилия наскоро турнир в Правец. В надпреварата участваха десетки състезатели от града-домакин, Ботевград, Етрополе, Ловеч, Враца, Монтана, София и цялата страна. Турнирът се проведе в Голф Клуб Правец и е поредния кръг, организиран от Българската федерация по игра на табла за определяне на национален шампион за 2022 г., като Йордан Мечев е сред основните фаворити за титлата.

Състезанието включваше игра на права табла с директни елиминации по групи всеки срещу всеки, последвани от осмина финал, четвърт и финал. След поредица от оспорвани двубои, Йордан Мечев преодоля всичките си съперници, спечелвайки купата на първенството и златен медал, като остава на челни позиции в ранглистата нa Българска Федерация по игра на Табла. Второто място бе за Деница Димитрова, с бронзов медал се окичи Андрей Младенов.

Таблата е сред най-древните игри в света. Играе се с пулове, които се местят според резултата от хвърлянето на зарове, като един от двамата играчи печели, когато премахне всички свои пулове от дъската. Макар че в играта има елемент на случайност, в дългосрочен план стратегията играе по-важна роля, както и доброто владеене на  набор от използвани тактики и ходове.

Следващото състезание ще бъде във Варна на 19 ноември, когато ще се проведе и първия Grand турнир по игра на табла в Grand Mall Varna. Той също е кръг от ранглиста на Българска федерация по игра на табла за провеждане на национални шампионати и международни участия в единоборство на най-добрите състезатели и определяне на шампион на България за 2022 г.

netnews.bg