Ямбол е единственият областен град, в който БСП побеждава ГЕРБ

Ямбол е единственият областен град, в който БСП  печели повече гласове от ГЕРБ на тези избори, съобщи Кристиан  Вигенин  на пресконференция за анализиране на резултатите от европейските избори. Той уточни, че още в три области БСП  побеждава, но не и в областните центрове. Според него положителните резултати от управлението на местната власт в общините „Тунджа” и Болярово  са допринесли за запазването на влиянието на БСП  и на разширяване на разликата с ГЕРБ. В същото време в останалите три общини – Ямбол, Елхово и Стралджа , виждаме една затвърждаваща се тенденция за трайно превръщане на БСП  в първа политическа сила. Това е и в резултат на несправящата се местна власт, която продуцира скандали и не решава проблемите на хората.

Победата в Ямбол според народния представител е резултат от една активна и целенасочена работа на организацията на левицата в града в продължение на години. Една от причините БСП  системно да показва тези резултати според него е, че уроците от миналото са научени, в петте организации има единство, няма вътрешни противоречия и противодействия и изрази надежда това да бъде запазено и за местните избори. „Нашата голяма цел е не просто да отстраним ГЕРБ от властта, а да бъдат избрани хора, които ще променят начина на управление на местната власт да я направят по-близка до хората и по-отзивчива за проблемите на гражданите, нещо, което не видяхме досега”, допълни още Кристиан  Вигенин .

Според него стойността на победата на БСП  в град Ямбол е още по-висока, имайки предвид огромните средства, които бяха хвърлени от ГЕРБ за кампанията в града и изтъкна като пример не само милионите, които бяха обещани от Борисов за новата болница, но и изключително скъпата предизборна кампания, каквато той не е видял в нито един друг областен град. „Очевидно ГЕРБ не разбира, че една скъпа капания не може да преодолее проблемите, трупани с години, като избиването на животните в Странджа, бежанските центрове, заема, който иска да изтегли община Ямбол”, каза още народният представител.

БСП  – Ямбол печели в областния град трети пореден избор и е първа политическа сила и този резултат не е случаен, а се превръща в тенденция, подчерта народният представител Николай Пенев.

Ниската избирателна активност показва системен проблем във всички политически партии, отчете председателят на ямболската  организация на БСП  Катя Георгиева и подчерта, че явно не са успели да убедят хората в смисъла да се гласува, че от тях зависи, за да излязат и да подкрепят една или друга политическа сила. В Ямбол БСП  води над ГЕРБ с 437 гласа. Спрямо предишните европейски избори гласовете за БСП  са се увеличили с 1034, а на ГЕРБ са намалели с 1900 и то на фона на скъпата кампания на опонентите и сериозния административен капацитет, граден при 12-годишното управление.

Според Катя Георгиева кампанията е била успешна, защото БСП  се опитва да бъде изразител на мнението на гражданите, а групата съветници на БСП  в Общински съвет – Ямбол е била активна и единствен изразител на различна позиция. Тя изтъкна и че всеки вторник и четвъртък в клуба има приемна, през която са преминали над 300 граждани и проблемите им са били поставени пред институциите.

На пресконференцията присъстваха и представители на общините Болярово  и Елхово. БСП  – Болярово  отново са национални първенци по постигнат резултат. За тях подкрепата си са дали 66 % от избирателите, срещу 15 % за ГЕРБ.

Председателят на БСП  – Болярово  Атанас Дженков  подчерта, че постигнатият от тях резултат на европейските избори е близък до този от президентските  избори, а спрямо европейските избори през 2014 г. резултатът е повишен и БСП  има увеличение с близо 250 гласа, а ГЕРБ падат със 150 гласа.

Броят на избирателите по списъци е намален с 2400 души в общината, което е тревожна тенденция, защото хората бягат от региона, коментира Христо Костов, зам.-председател на БСП  – Елхово. Според него избирателната активност е била много ниска, а резултатите са задоволителни, въпреки че БСП  печели отново. За левицата в общината са гласували 39,62 %, а за ГЕРБ – 32,85 %. Спрямо предишните европейски избори БСП  увеличава броя на гласовете.

В община „Тунджа” за БСП  са гласували 42,02 %, а за ГЕРБ – 28,74 %, а в Стралджа  33,28 % за БСП  срещу 23,06 % за ГЕРБ.