Ямбол в навечерието на Сирни Заговезни

На 6 март празнуваме Сирни Заговезни – един от най-важните празници в българския народен календар, известен още като Прошка.
В навечерието на празника Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол и тази година съхраниха традицията за хвърляне на дървени стрели и прескачане на огън за здраве.
Десетки жители на града изпълниха пространството около Етнографския комплекс в „Каргон“ – най-стария квартал на Ямбол.
В събитието се включиха и някои от кукерите от ямболската група при Народно читалище „Умение – 2003“.
Нашите предци са хвърляли дървените стрели, изработвани единствено от дървото мекиш, с различни пожелания и наричания. Всяка стрела е била „наричана“ на различен човек от семейството според възрастта му – за здраве, късмет, любов, богатство.
Колкото по далеч излети стрелата, толкова по-голяма е вероятността желанието да се сбъдне. В някои краища на България тези стрели се наричат „бутурници“.
Според народната традиция в Неделя Сиропустна се изпълнява и обичаят „хамкане“ с халва, каквато днес беше раздадена на всички присъстващи.
„Традициите в Ямбол са живи и се радвам, че днес отново показахме българското културно наследство, до което се докоснаха малки и големи! Бъдете здрави и нека да си пожелаем всичко скоро да бъде наред“, каза заместник-кметът на Ямбол Михаил Керемидчиев, който беше сред присъстващите на празника.