Ямбол вече има общински електромобил

Новата придобивка е факт след внесено проектно предложение за финансиране по схемата за насърчаване на електромобили по Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/. Безвъзмездната финансова помощ от НДЕФ е в размер на 23 000 лева, съфинансирането от Община Ямбол – 27 262 лева.
Електрическото превозно средство ще помага за работата на общинските предприятия „Комунални и обредни дейности“ и „Паркове и зони за отдих и спорт“. Електромобилът ще бъде използван за сметосъбиране, почистване на зелени площи, поддръжка на площадите, пешеходните зони, паркингите и за други видове комунални дейности. Машината ще бъде полезна и при засаждането на растения, при тяхната поддръжка и поливане.
Енергоспестяващото превозно средство е от категория L7e с надстройка – тип самосвал. Новият електромобил е екологичен, не използва конвенционално гориво и е единственият в България от този тип с новото поколение литиево-йонна батерия с номинална сила 13 kWh. Времето за нейното зареждане е от 6 до 8 часа, а пробегът, който осигурява, е до 120 километра. Превозното средство е оборудвано с камера за задно виждане, има и отопление на кабината.