Ямбол вече има нова лекоатлетическа писта, предстои монтирането на нови седалки

След десетилетия чакане спортистите на Ямбол вече ще могат да тренират на нова лекоатлетическа писта.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански и неговият заместник Енчо Керязов, олимпийската шампионка и председател на Български олимпийски комитет Стефка Костадинова и изпълнителят на обекта Атанас Бошев днес официално откриха спортното съоръжение.

Водосвет отслужиха отец Стоян от храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ и отец Янко от най-новата ямболска църква – „Успение на Пресвета Богородица“.

Лекоатлетическата писта е изцяло модернизирана, тя разполага с има осем коридора, ремонтирано е водното препятствие, както и съоръженията за овчарски скок.

Кметът на Ямбол благодари на Министерството на младежта и спорта за оказаната финансова подкрепа и доброто отношение към жителите на Ямбол и изрази надежда за бъдещи съвместни проекти. „Благодаря и на Енчо Керязов за усилията, които положи за този проект. Радвам се, че ямболските състезатели най-накрая ще имат добри условия за спортно-тренировъчна дейност. Надявам се, че ще продължат да прославят нашия град с постиженията си, пожелавам им да спечелят още повече медали и отличия“, допълни още той.

Валентин Ревански изказа своята признателност към заслужилите майстори на спорта и ветераните, към треньорите и родителите на спортистите, за това, че им помагат и подкрепят.

Благодарности бяха отправени и към изпълнителя на обекта за доброто изпълнение и извършването на допълнителни дейности за негова сметка.

Кметът съобщи и още една добра новина за града – Община Ямбол ще закупи няколко хиляди спортни седалки, за да бъде градският стадион, който е „дом“ на толкова много състезатели, още по- уютен и удобен за тях и публиката.

„Аз доживях след толкова дълга спортна кариера да видя на живо в моята България тази писта. Искам да благодаря на всички, които са се погрижили тя да съществува. Както виждам и чувам, тук има доста заслужили майстори на спорта, доста настоящи и бъдещи шампиони. Деца, обръщам се към вас – при такова страхотно съоръжение няма как да не станете олимпийски шампиони,“ каза Стефка Костадинова.

В края на официалното откриване лекоатлетите от Лекоатлетически клуб „Радио999”, Клуб по лека атлетика „Тунджа” и Лекоатлетически клуб „Ямбол” направиха демонстрационна щафета, за да покажат своите възможности и качеството на пистата.

Част от празника бяха и мажоретките от Иновативно основно училище „Николай Петрини“.

Припомняме, че Община Ямбол подаде Проект за модернизацията на пистата   през февруари 2021 година. В края на декември 2021 г., след много положени усилия, Ямбол получи финансиране от Министерството на младежта и спорта в размер на 1 257 554 лв. за преустройство на лекоатлетическата писта – първата в България, изпълнена със син цвят. Материалите, използвани при ремонта на съоръжението, са на швейцарската фирма „Коника“ – лидер в производството на настилки, отличаващи се с високо качество.  Лекоатлетическата настилка „Конипур СП“, която е изпълнена в Ямбол, е трислойна, безфугова система, състояща се от висококачествени полиуретанови и EPDM гумени компоненти .  В допълнение към утвърдената система са положени два запечатващи лакови слоя, чиято цел е увеличаване на износоустойчивостта, здравината и визията ѝ. Разчертаването беше направено от лицензиран изпълнител от Естония, одобрен от Световната федерация по лека атлетика. Сред пистите, които са изпълнени от него, са тези на Олимпийския стадион в Осло през 2019 година, както и пистите  за Световното първенство на закрито през 2006 година в Москва, за Европейското първенство на закрито през 2017 година и за Световното първенство на закрито през 2022 в Белград и редица други, до които вече се нарежда и лекоатлетическата писта в Ямбол.

В миналото Ямбол беше домакин на голяма част от лекоатлетическите състезания, включени в спортния календар на Българската федерация по лека атлетика. Община Ямбол се надява, че тази практика ще бъде възобновена след модернизирането на пистата и в града отново ще се провеждат състезания от републикански мащаб за всички възрастови групи.