Ямболци почетоха 175-та годишнина на революционера Георги Дражев

Днес, 26 април, се навършват 175 години от рождението на ямболския родолюбец и революционер, роден на днешната дата през 1848 година. По този повод на Паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци беше организирана церемония по поднасяне на венци и цветя. Заместник-кметът на община Ямбол Васил Александров и Диана Димитрова, директор на дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“, изразиха своята почит към революционера. В словото си Александров каза: „Георги Дражев се превръща в слово и деятелност подобно на Левски, Ботев и Бенковски. Той убеждава съмняващите се, напътства смелите, окуражава падналите духом…Последните му думи: „Възкръсни, България!“ са и предсмъртно желание, и призив за продължаване на борбата за свобода, пророчество“.

Сред останалите участници в церемонията бяха представители на Община Тунджа, военни формирования, Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев“ – Ямбол, Регионален клуб „Георги Дражев“ на Национално дружество „Традиция“, граждани.

В понеделник, 24 април, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ се проведе кръгла маса, посветена на 175 години от рождението на революционера Георги Дражев, създател на Ямболския революционен комитет и един от водачите на Априлското въстание във Втори революционен окръг.

Тя беше организирана от Община Ямбол и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев“, Ямбол.

На кръглата маса присъстваха представители на Община Ямбол, Община Тунджа, кметството при с. Дражево, Регионален исторически музей, Държавен архив, Регионална библиотека „Георги Раковски“ и Дружеството на писателите.

Подполк. о. з. Иван Тодоров, председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев“ – Ямбол, откри форума. Модератор на кръглата маса беше капитан о.з. Тенко Тенев, заместник-председател на РС на СОСЗР и председател на Дружеството на писателите в Ямбол.

Доклади изнесоха Цветанка Андреева, уредник в Регионален исторически музей – Ямбол и Светлана Бъчварова, началник отдел Държавен архив-Ямбол. Те припомниха, че на 23 април се навършиха 150 години от създаването на Ямболския революционен комитет. Светлана Бъчварова говори и за интересната история на Паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци, намиращ се на метри от лобното място на революционера.

Историците Нели Илчева и Хараламби Баев също говориха за личността на Георги Дражев, за популяризирането на неговото дело в национален мащаб. Баев направи интересна визуална съпоставка между Васил Левски, Цанко Дюстабанов и Георги Дражев.

Ямболските творци Величка Драганова, Юлияна Донева, Иван Барев, Катя Маринова, Донка Бабачева и Тоня Борисова поздравиха публиката с патриотични стихотворения.

Хор „Елена Граматикова“ към РО на СОСЗР – Ямбол и Вокална група „Виолина“ към Народно читалище „Пробуда-1909“ – Ямбол поздравиха участници и публика със свои песни.

Специален гост на паметната изява беше Ваня Аврамова, заместник-директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ –  София.