Ямболският смесен отбор „Драконът на Тунджа“ достигна до полуфинал в първия Фестивал на драконовите лодки в България

Отборът „Драконът на Тунджа“ от Ямбол се представи успешно на първия Фестивал на драконовите лодки в България, който се проведе на Панчаревското езеро край София. Ямболлии показаха силен отборен дух и отдаденост и достигнаха до полуфиналите на турнира, събрал 24 отбора от цялата страна.

Смесеният отбор беше ръководен от заместник-кмета Енчо Керязов, а сред участниците бяха и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, общински съветници, ученици и треньори.

На официалната церемония при откриването на фестивала присъства и кметът на Ямбол Валентин Ревански. Поканата беше отправена лично от Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България, при гостуването му в Ямбол.

Посланикът изказа благодарност за участието на Ямбол във фестивала в Панчарево и допълни, че културата е важен мост за приятелството между двете държави. Той наблегна на важността на традицията и богатата история, свързани с драконовите лодки, които са знакова част от китайската култура. Посланикът допълни, че е впечатлен от река Тунджа и възможностите, които тя предоставя за организиране на подобни мероприятия.

Във връзка с това, след успеха на фестивала в Панчарево, е обявено, че драконовите лодки ще гостуват в град Ямбол, след Пловдив, Русе и Варна.