Ямболският редник Райън

Името му е Трифон Карастоянов. От Ямбол е и зад гърба си има повече от успешна армейска служба. Дългогодишен редник в единственото оцеляло поделение- в някогашния военен бастион, това край село Кабиле. Прякорът му е „Ямболският редник Райън“. По чин той е равен с героя на Стивън Спилбърг в известния американски филм за кръвопролитния десант в Нормандия. Както филма, така и нашия герой е награждаван индивидуално за смелостта и уменията си по- време на служба.

Три пъти е бил на мисия в Афганистан и там многократно е участвал в спасителни операции, като единия път път след атентат с кола- бомба. Комплексен професионалист е. Като легендарния Ивайло Йорданов във футбола. Умее да ремонтира сгради, коли и камиони. Справя се отлично като администратор и е сочен за властелин във информационните технолигии. Поверени са му били секретни данни и документации да ги съхранява и да оперира с тях в много тесен експертен кръг.

Последно в Кабиле е бил ключов служител в медицинската служба и паралелно е шофирал линейката при нужда. Бил, понеже вече е помахал за довиждане на колегите си от сухопътното поделение. Поканен е бил да постъпи в Централния щаб на Флотилия бойни кораби и спомагателни кораби- Бургас. Незаобиколим фактор е вече в ПР отдела в най- голямото родно поделение- ВМБ Атия. За старт му се поверява задачката да организира медийна разгласа за годишнината от създаването на Военноморските сили на България.

Той не се задоволява само с казионните три- четири изречения и описва в дълбочина в дозиран вид, предисторията и величието на флота в най- силните му години. Любимата му ретро история е тази за подвига на торпедоносеца Дръзки срещу турския крайцер Хамидие в Балканската война. Карастоянов участва вчера в парада и честванията из Бургас по- случай 138- годишния рожден ден на ВМС. Откроява се със своето поведение в моряшките редици. Издигнат е вече в чин старши матрос. Пагонът е равносилен на ефрейтор в Сухопътните войски и Военновъздушните сили. За отрицателно време се влюбва в новото си работно място и в Бургас. Решава се на поредната смела крачка в живота си. Да смени адресната регистрация и да се премести с цялото си семейство да живее в най- големия бургаски жилищен комплекс „Меден рудник“.

В свободното си време, ремонтира собственоръчно новозакупеният апартамент. Ямбол го има за квартал на Бургас и винаги когато има физическа възможност отскача до там да се види с приятели, колеги и роднини. Да, има такива момчета във Въоръжените сили. Събирателният образ е Трифон Карастоянов. Той показва нагледно, че не е въпроса само да положиш клетва за вярна служа и да си гледаш часовника кога ще започне и кога ще завърши работния ден. Нещата опират по- скоро до личностни качества и жертвоготовност. Тази дописка е написана по- молба и със съдействието на приятели на ст. матрос Карастоянов. Дават го за положителен пример във Въоръжените сили.

Г. Георгиев