Ямболлия остава в ареста заради разпространение на наркотици

Бургаският апелативен съд потвърди постоянния арест на Георги Й. от гр. Ямбол, привлечен по обвинение в държане и разпространение на наркотици. Въззивната инстанция остави без уважение жалбата на обвиняемия срещу определението на Окръжен съд – Ямбол, с което му наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Според прокуратурата за времето от 10.00 ч. на 04.05.2022 г. до около 21.55 ч. на 16.07.2022 г., в гр. Ямбол, в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, придобил, държал с цел разпространение и разпространил общо 8.348 гр. високорискови наркотични вещества – 7.017 гр. метамфетамин, както и 1.313 гр. синтетични канабиноиди.
Въззивният съдебен състав е намерил за правилни и обосновани изводите на Окръжен съд – Ямбол. Налице са необходимите предпоставки на закона за постоянното задържане на обвиняемия Георги Й.
За престъплението, за което е привлечен, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и „глоба“ в размер от 5 000 до 20 000 лева. Това е тежко умишлено престъпление от „общ“ характер по смисъла на Наказателния кодекс.
Съществува обосновано предположение, той да е извършил престъплението. Съдът се позовава на събраните до момента доказателствени материали, които сочат, че именно обвиняемото лице е съпричастно към вменените му 4 отделни престъпни прояви на продължаваното престъпление.
Налична е и опасността от извършване на престъпление предвид обремененото съдебно минало на Георги Й. Той е с предишни осъждания, срещу него се води друго досъдебно производство и е извършил настоящото деяние в периода на условно наказание за предишно престъпление.

Апелативните съдии приемат, че мярката „задържане под стража“ би попречила на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на евентуална осъдителна присъда.
Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.


Пресофис
Апелативен съд – Бургас