„Юнаци с умни калпаци” – премиера

Четирима „юнаци” с измислени геройства, от доста време се опитват да живеят на гърба на хората от селото си, като „за благодарност” го „пазят” от още по-измислената и  страшна  Ламя.  Е, всички ги познават, всички им се присмиват, всички се крият от тях, но само мома Петрана се досеща как да им „скрои калпака”, така че повече да не пречат на никого. Позната и смешна история на безкрайно талантливия познавач на народопсихологията ни Никола Русев, чиято премиера предстои на 25-ти октомври в Ямбол.  Писана преди повече от 50 години пиесата „Юнаци с умни калпаци”,  все едно ни разказва съвременен сюжет. Нищо не се е променило – нито юнаците ни са станали по-умни, нито ламята, с която толкова ни плашат идва, само дето вече не са четирима, че и четирсет не са, доста повече станаха и сигурно затова момата не успява да им надвие. 

Спектакълът на ДТ „Невена Коканова” Ямбол остава верен на автора, на  остроумния му текст, на изобретателното му чувство за хумор. Драматург от висока класа той успява, както да ни разсмее с героите си така и да ни доближи до тях толкова, че току виж сме се припознали. Никола Русев тази година щеше да навърши 85 години – трупата на театъра посвещава спектакъла си на този юбилей, с пожелание да е несекващ  интересът към неговото творчество, да не спират да се четат и поставят пиесите му парадоксално вплели мъдрост и  ирония, така както се случва и в живота ни.

Режисьор на „Юнаци с умни калпаци“ е Дияна Радева, сценограф Александрина Игнатова, а в ролите ще видите Цветелина Кънева, Вълчо Янев, Волен Митев, Димитър Димитров и Георги Ружичка.