Юбилеен концерт на Духов оркестър – Ямбол

С тържествен концерт, мултимедийна презентация и фото изложба беше отбелязана 50-годишнината от създаването на Духовия оркестър – Ямбол в синия салон на НЧ „Съгласие – 1862”. В програмата на юбилейния концерт прозвучаха произведения от Офенбах, Мусоргски, Франц Шуберт, Франсис Лей, Мануел Пинела и други. Вълнуващо и много емоционално прозвучаха изпълненията на децата от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” град Стара Загора, с преподавател бившия диригент на Духовия оркестър Тони Комитов, които изпълниха фрагменти от популярни произведения и бяха дълго аплодирани от публиката.


Юбилярите бяха поздравени от Митко Филипов – председател на НЧ „Съгласие -1862”. В словото си той им благодари за всеотдайния труд и им пожела творческо дълголетие и още много концерти и успехи. По Решение на настоятелството на читалището г-н Филипов връчи почетни плакети на диригентите Тони Комитов и Маестро Васил Шейтанов , както и на основателите на Оркестъра Куман Куманов и Георги Минев. Илиана Бицова – заместник-кмет на община Ямбол с много мили и вълнуващи думи поздрави Оркестъра и пожела на всички още много години да радват своите почитатели и да съхраняват и надграждат постигнатото.
Специален гост на концерта беше Росица Бояджиева, заместник -председател на Съюза на българските музикалните и танцови дейци, ресор „Духови оркестри”. Тя изказа своето задоволство от прекрасното изпълнение на музикантите и им пожела да са все така пълни залите и така емоционално заредена публиката. Г-жа Бояджиева връчи и Поздравителен адрес от Председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански
Юбилярите получиха поздравителни адреси и цветя от Кмета на община Ямбол, Областния управител на област Ямбол, Съюза на българските музикални и танцови дейци, ОП „Туризъм и култура”, Камерен оркестър „Дианополис”, НЧ „Зора”- Ямбол и още, и още…
Началото не е лесно, но е вълнуващо и изпълнено с ентусиазъм и силна мотивация за успех. „Добре дошли!” и „Творческо дълголетие!” са първите пожелания на тогавашния председател на читалището Станко Станков отправени към Минчо Шивачев, Генчо Иванов – кларнети, Петър Русев, Куман Куманов – тромпети, Стоян Нанев, Георги Велчев – бас флигорни, Ламбо Георгиев – корна, Апостол Георгиев – ударни, обединени под палката на първия диригент на оркестъра Димитър Димитров (Малчо). И успехите не закъсняват.
Три години по-късно на Международен конкурс на духовите оркестри в гр. Шиклош, Унгария Ямболският духов оркестър в състав вече от 22 оркестранти под диригентството на младият музикант Николай Николов – възпитаник на Българската държавна консерватория, става лауреат и носител на Сребърна купа. През 1978 оркестърът е напълно комплектован и в състава му има 28 изпълнители, повечето от които със средно и висше музикално образование. Репертоарът им включва над 100 музикални пиеси от всички стилове и жанрове. Непрекъснати са изявите и концертите на музикантите в училища, детски градини, военни поделения, села и градове в цялата страна. Не закъсняват и отличията от национални прегледи на Духовите оркестри в България.