Шест училища в област Ямбол излизат в грипна ваканция от понеделник

Пандемичният комитет взе превантивни мерки срещу разпространението на грип в област Ямбол

Предвид наличието на грипна епидемия в голяма част от областите в страната, областният управител свика заседание на Регионалния пандемичен комитет. Актуалните данни за заболелите лица в област Ямбол, бяха представени от д-р Лиляна Генчева – директор на Регионална здравна инспекция – Ямбол и член на комитета.
По данни на д-р Генчева заболеваемостта в областта е 74 души на 10 000, като най-голяма част от заболелите са във възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 години. В град Ямбол учебните заведения, продължават своята дейност, освен тези, в които има регистрирани случаи на остри респираторни заболявания при над 25% от учениците, а именно училищата – ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Петко Р. Славейков“, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НУ „Проф. Петър Нойков“, както и ОУ „Паисий Хилендарски“ в село Бояново, ОУ „Кирил и Методий“ град Стралджа. В тях учебните занятия ще бъдат преустановени от 27.01.2020 г. (понеделник) до 31.01.2020 г. (петък) включително.
Регионалната здравна инспекция в града е в постоянна връзка с директорите на училища и детски градини в цялата област, като са в пълна готовност за обявяване на грипна ваканция и в други учебни заведения, при нужда.
Считано от 27.01.2020 г. (понеделник), свижданията в болничните заведения се преустановяват, като към този момент няма да бъдат спирани плановите операции, прегледите, както и женските и детските консултации. МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол е в готовност за поставяне на допълнителни легла, при повишаване на броя заболели от грип. Лабораторията в МБАЛ ще работи без почивен ден за микробиологични изследвания на грипни щамове, обяви прокуристът на Ямболската болница д-р Димитър Рунков.
Съветът на лекарите е при първи симптоми, да се посети лекарски кабинет и да не се предприема самолечение.