Шестият летен филмов маратон в Ямбол продължава с „Да обичаш на инат“ и „Дивата круша“

Петъчните вечери на филмовия маратон по традиция са посветени на златните български филми от фонда на Националния филмов център.         

На 19 юли, от 21:00 часа, на големия екран на Лятно кино- Ямбол ще бъде излъчен следващия филм  от поредицата „Златните български филми“ – „Да обичаш на инат“. Режисьор на лентата от 1986 година е Николай Волев, а оператор-Красимир Костов. В главните роли са актьорите Велко Кънев, Иван Велков, Мария Статулова, Леда Тасева и др.

Драматичната история представя сблъсъка на две поколения с един общ проблем- фалшивите ценности.  Филм за едно нравствено пробуждане, провокирано от детската чистота и безкомпромисност. Сюжетът разказва за 14-годишния Пламен, който неволно си навлича проблеми в училище. По време на една от репетициите на училищния оркестър, учителят по музика запява фалшиво и въпреки всеобщия смях, потърпевш се оказва Пламен. Той е изправен да носи отговорността за присмеха на учениците и да се извини на учителя си, но младежът отказва да се извини и да изрече една очевидна лъжа. От друга страна Пламен разбира за далавери, които баща му прави в работата си и отказва да разговоря с него. Бащата решава да се откаже от всичко и да спечели отново доверието на сина си.

В съботните вечери продължава поредицата от съвременни филми, избрани специално от програмата на София Филм Фест.

На 20 юли, от 21:00 часа зрителите могат да гледат  един от претендентите за престижната „Златна Палма“ от Кан ’18 – най-новата творба на Нури Билге Джейлан „Дивата круша“. Премиерата на филма е била в конкурсната програма на Кан, където специалисти и публика го посрещат с овации. Филмът разказва историята на младия Синан, страстно влюбен в литературата, чиято мечта е да стане писател. След завръщането си в своя роден град в Анадола, той се опитва да намери средства, с които да издаде своята книга, но е преследван от различни проблеми, включително и дълговете на баща му.

Подробна информация за програмата на Лятното кино – Ямбол `2019 – на страницата на община Ямбол: www.yambol.bg.