Необходими съставки:
- домати1 кг
- лук1 глава
- чушка/пиперка2 броя1 червена и 1 зелена
- чесън4 скилидки
- червен пипер1 чаена лъжица
- кимион1/2 чаена лъжица
- черен пипер1/2 чаена лъжица
- олио50 мл
- сирене150 грама
- магданоз1/2 връзка
- яйца6 броя
Рецепта за шакшука е от онези рецепти, които често откриваме, както по страниците на кулинарните списания, така и из кулинарните рубрики в интернет. С други думи рецептата за шакшука спада към модерната популярна кухня. И има защо. Рецептата е лесна, с продукти, които всеки има под ръка, особено през лятото, когато зеленчуците са в изобилие. Тази арабска рецепта за яйца в доматен сос е много подходяща, както за списъка с “рецепти за бързи вечери”, така и за този с “рецепти за студентската кухня”. Бърза, лесна, много вкусна и сполучлива рецепта, рецептата за яйца шакшука е чудесна идея за ястие, с което да разнообразите менюто.
- Първата стъпка от рецептата за шакшука – яйца в доматен сос е подготовката на продуктите. Доматите нарежете на кубчета, лука на полумесци, двете чушки също на кубчета, а чесъна на филийки.
- В дълбок тиган сгорещете олио, след което изсипете в него лука и нарязаните чушки/пиперки. Запържете до омекване, след което добавете и нарязаните домати, чесъна, 1 чаена лъжица сол и подправките. Варете, докато сосът се посгъсти.
- Идва моментът, в който трябва да намалите котлона на по-ниска степен. Към сгъстения сос добавяте и натрошеното сирене и отново разбърквате. С помощта на лъжица оформяте 6 гнезда в доматения сос, в които чуквате по едно яйце, слагате капак на тигана и варите на слаб огън около 5-8 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйца.
- След като ястието е готово, поръсвате със ситно нарязан магданоз.
supichka.com
You must be logged in to post a comment.