Човек и Учител с главни букви

  Тя е от педагозите, при които думата учител не започва с главно „У”. Тя е от тези, за които цялата дума се пише с главни букви. Посветила е живота си на професия, която носи в сърцето си. В работата влага всичко, защото е водена от любов към децата. През годините е учила няколко поколения, на които и до днес остава любим учител. Доказателство за това вижда всеки път когато порасналите вече „деца” не я подминават, а се спират при нея с думите „Здравейте, госпожо! Толкова се радвам да ви видя!” 

     За всеки учител това е най-голямото признание, а за Събина Ангелова, преподавател по физическо възпитание в ОУ”Любен Каравелов” , е онази награда, която не може да се събере в нито една грамота, плакет или почетен знак. Това е нейният „медал” за обич, който е успяла да спечели с отношението си към учениците и работата си.

    Строга и взискателна в часовете, тя се превръща в истински приятел в междучасията. Изслушва, съветва, помага. Прави го безрезервно, без очаквания за благодарност, без умисъл за трупане на „червени точки”. Просто защото е такъв човек.

     Като бивш спортист Събина Ангелова държи на часовете по своя предмет. Стреми се да предаде на учениците не само умения в различни спортове, но и да ги мотивира да спортуват, за да не се задържат за дълго пред компютрите. Опитното й око отсява талантливите и ги насочва към треньорите, за да развиват дарбите си. Не са един и двама нейните възпитаници, печелили медали от национални и международни първенства.

    Успешни са и ученическите отбори, подготвени под нейно ръководство. Благодарение на положения труд от ученици и учители витрината на учебното заведение е препълнена с купи, медали и грамоти. Сред тях се отличават бронзовите медали от финалите  на ученическите игри по баскетбол за момчета и бронзовите отличия от финалите по лека атлетика за момичета.

    Поколенията се променят, но не и желанието за работа. Като добър преподавател Събина Ангелова е намерила най-верния път  към учениците. Успява да „побутне” по-бавните и да стимулира старателните. Наясно е, че не всички могат да бъдат добри спортисти, но уважава тези, които въпреки липсата на дадености полагат труд и се борят за добри резултати. Точно това я прави един от любимите учители за учениците и уважаван колега  от преподавателите. Освен  с любовта и уважението, нейният труд е възнаграден и от заслужени отличия – грамоти, почетни знаци и плакети.

      Човек  и Учител с главни букви. Това е Събина Ангелова. Онези, които са имали шанса съдбата да ги срещне с нея знаят, че зад тези две думи стои доброта, почтеност и един истински приятел.

Честит рожден ден!