Честит юбилей на Духов оркестър Ямбол!

Годината е 1967, месецът – февруари, а датата – 15. Денят е понеделник. По улица „Раковски”, застлана с бял килим от падналия наскоро сняг, преминават девет забързани и щастливи мъже. Това са музикантите от новосъздадения Ямболски духов оркестър. Те се събират за първия си работен ден. В уютния изложбен салон на читалище „Съгласие”, под палката на първия диригент на оркестъра Димитър Димитров (Малчо), застават първите девет музиканти, издържали конкурса няколко дни преди това.

„Добре дошли!” и „Творческо дълголетие!” са първите пожелания на тогавашния председател на читалището Станко Станков отправени към  Минчо Шивачев, Генчо Иванов – кларнети, Петър Русев, Куман Куманов – тромпети, Стоян Нанев, Георги Велчев – бас флигорни, Ламбо Георгиев – корна, Апостол Георгиев – ударни. Първите месеци са трудни. Липсва нотен материал. Маестро Димитров успява за кратко време да го набави. Всичко се преписва на ръка, няма копирни машини, няма готови оркестрации по музикалните книжарници. Свири се със собствени полудефектни и „остарели” музикални инструменти. Едно начало съпроводено от  нямане и трудности, но изпълнено с много ентусиазъм.

   Три години по-късно на  Международен конкурс на духовите оркестри в гр. Шиклош, Унгария  Ямболският духов оркестър в състав вече от 22 оркестранти, става лауреат и носител на Сребърна купа. През  1978  оркестърът е напълно комплектован и в състава му има 28 изпълнители, повечето от които със средно и висше музикално образование. Репертоарът им включва над 100 музикални пиеси от всички стилове и жанрове. Непрекъснати са изявите  и концертите на музикантите  в училища, детски градини, военни поделения, села и градове в цялата страна. Не закъсняват и отличията от национални прегледи на Духовите оркестри в България.

    Но идва 1997година, месец юли, ден пети! И всичко приключва.  Генерална пауза!(музикален термин) с времетраене – не в броене на тактове, а с продължителност – 10 години. От 27 професионални духови оркестри във всички големи и по-малки градове в България, ямболският е закрит с решение на общината. След 30 години от създаването си и след над 750 самостоятелни концерта, стотици участия в общоградски тържества, митинги, празници, участия в близо 60 постановки на бившия Музикален театър „Проф.Драган Кърджилов“.

    2007 година.    Музикантите я определят като „Годината на Новото начало „! От последната изява на Ямболски духов оркестър през 1997 година са минали десет години. Старите-нови оркестранти са пак същите. Със същата отговорност както и преди, със същата любов към професията и задълженията,  които тя налага, с още по- голям ентусиазъм и творчески заряд, за да докажат отново колко тяхното изкуство е нужно за гражданите на Ямбол, за радост и удоволствие на почитателите на хубавата духова музика , която възроденият стар-нов оркестър изпълнява пред своята публика. След възстановяването на оркестърът през 2007 година , през последните седем години негов ръководител и диригент е Маестро Васил Шейтанов. Макар и в намален състав,новите предизвикателства и приоритети пред оркестърът са прецизно музициране, обновяване на репертоара, периодична и постепенна подмяна на вече много остарелия музикален инструментариум. Не на последно място е желанието и надеждата за привличане на нови и млади инструменталисти в състава, което е бъдеща гаранция за по-добро жанрово и репертоарно разнообразие в бъдещите концертни и всякакви други публични изяви на оркестъра.