Честит рожден ден на народната певица Бинка Добрева!

Доц.д-р Бинка Добрева е народна певица от Тракийската фолклорна област и солистка на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Родена е на 11 март 1960 г. в село Роза, община „Тунджа”. Тя е потомствена народна певица. Нейна първа учителка по народно пеене е майка ѝ. От малка започва да пее и печели първи награди от регионалните надпявания. Приета е в Средното музикално училище в Котел, където нейни учители са такива известни фолклорни изпълнители като Вълкана Стоянова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Йовчо Караиванов. През 1983 г. Бинка Добрева завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и постъпва в Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“, където седем години пее заедно с Надка Караджова и Бойка Присадова. През 1989 година печели конкурс на „Мистерията на българските гласове“.

    Наред с работата си за „Мистерията“, Добрева има и успешни солови изяви и работи със съпруга си Александър Райчев и неговия фолклорен бенд. Райчев, който е гайдар, акордеонист и новатор в областта на народната музика, композира и аранжира шестте албума с песни на Бинка Добрева: „Модерни звуци от миналото“, „С любе шега не бива“, „За бедни и богати“, „Път за двама“, „Популярни тракийски песни“, „Цветя от Тракия“. В албумите си Бинка Добрева записва и някои авторски песни в стил попфолк: „Хитруваш“, „Ех, пари“, „Как успя“, „Сама“ и др. Защититила е докторска степен и е доцент, успоредно с това преподава по народно пеене и фолклорни дисциплини в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Обучава и ученици в столичното 144 училище.

   Изнесла е концерти на 5 континента в едни от най-големите концертни зали: Карнеги Хол, Ню Йорк; Кенеди Сентър, Вашингтон; Роял фестивал хол, Лондон; Линкълн сентър; Концерт Гебао, Амстердам и други. Най-известните песни от репертоара на Бинка Добрева са „Гергана“, „Даньова мама“ и „С любе шега не бива“.От юни 2010 г. в родното ѝ село Роза се провежда първият конкурс „С песните на Бинка Добрева“.