Честитете празника на всички дами с хубавото име…

На 23 март честваме св. мъченица Лидия

Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138 година). Филит бил царски съветник. С жена му Лидия имали двама синове Македон и Теопрепий.

Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред изператора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал. Щом научил това, император Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

Според историците това не е истинското име на Лидия, а означение че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат „лидийци“ доста време след това.

В българската народна традиция думата „лида“ се използва за синоним на „разглезена девойка“.

Денят на мъченица Лидия се отбелязва и на 20 май. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него – прекрасен храм и манастир на нейно име и в нейна чест. Иконописецът е сърбин. Разминаването за деня на света Лидия вероятно идва от разликите в католическия и православния календар. От иконата ѝ личи колко красива е била тя, излъчваща смиреност и нежност.

Честито на всички дами, носещи името Лидия!