Чествания за 119 г. от рождението на Джон Атанасов в с. Бояджик

Село Бояджик отново беше домакин на празниците, посветени на 119 г. от рождението на Джон Атанасов. На 4 октомври пред паметника на изобретателя на електронния цифров компютър се събраха ученици, футболисти, жители на селото и гости, за да отдадат заслужено признание на изобретателя, направил световно известно родното село на своя баща.

Кметът на селото Елена Маджарова разказа за връзката на създателя на компютъра със с. Бояджик и за неговите посещения в България и в родното село на баща му.

Българското, което носи Джон Атанасов, и смелостта на мисълта му, са в основата на неговото откритие, каза кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и допълни, че неговото постоянство и постиженията му са стимул към младите хора на община „Тунджа“ да развиват потенциала си. 

„Проф. Джон Винсент Атанасов е първият човек, прекрачил границата от механичната към електронната обработка на информацията през 1939 г. Затова акад. Благовест Сендов го нарича „електронният Прометей“, каза управителят на Научно-техническите съюзи в Ямбол Милен Михайлов.

Гости на празника бяха и председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметовете Светла Стоянова и Димитър Димитров, секретарят на общината Галина Иванова, началникът на Регионално управление на образованието Стойко Стойков и общински съветници.

Тази година честванията за Джон Атанасов в с. Бояджик бяха обогатени с нови инициативи. В спортния комплекс „Априлец“ в селото се изигра футболна среща между младежки формации на ФК „Априлец“ с. Бояджик,  а ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Бояджик организира щафетни игри и състезание за рисунка на асфалт.

Награди за участниците в тях връчи кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.

Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Джон Атанасов.

Честванията на годишнината продължават на 7 октомври в Ямбол. Там ще се проведат лекоатлетически крос и осемнадесетото издание на ученическото състезание по информационни технологии „Джон Атанасов – бащата на компютъра“.