Циклонът „Албена“ идва с опасно време в понеделник

Оранжев код заради очаквани поледици, обилни валежи и силен вятър за понеделник обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението за опасното време е за всички области от Северна България, както и за областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни през следващото денонощие. През нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападната половина ще превалява сняг, а в югоизточната – дъжд.

Очакват се значителни валежи, образуване на снежна покривка, а по планинските проходи ще има и навявания.

С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса.

Агенция Пътна инфраструктура предупреди, че още през нощта се очаква снеговалеж и призова

шофьорите, на които не им се налага спешно пътуване, да отложат тръгването за утре сутринта.

Необходимо е автомобилите да са с подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е необходимо, и да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини, посочват от. Агенция „Пътна инфраструктура“.