Церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част и концерт на „Фондацията“ са сред изненадите в празничната програма, посветена на Деня на Ямбол – Свети Дух

Богата, разнообразна и вълнуваща е програмата за Деня на Ямбол – 21 юни, Свети Дух. Жителите и гостите на града ще се насладят на много певчески и танцови концерти, изложби, уличен цирк, огнено шоу.

Празниците започват на 15 юни и ще продължат до 26 юни 2021 година.

В 18:00 часа на 15 юни, вторник, ще бъде открита фотографската експозиция „Ида от древността, отивам в бъдещето“ на Народно читалище „Диана-1944“ – Ямбол. Фотографиите ще бъдат изложени по фасадата на „Парахода“ – емблематичния дом на читалището.

На 17 юни, четвъртък, в 19:00 часа ще започне безплатен концерт на Вокална група за руски песни „Пятница 13“ при Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол в зрителната зала на Община Ямбол. В програмата ще участва Клуб за български народни танци „Ямболи“ при читалището.

Групата ще изпълни обичани руски и български песни – „Позови меня“, „Конь“, „Мома Яница”, „Ситен дъжд вали” и много други.

В петък, 18 юни, в 17:00 часа ще се проведе церемонията по връчване на годишните награди на Общински детски комплекс – Ямбол. Талантливите деца, ученици и учители от ОДК – Ямбол тържествено ще бъдат наградени за постигнати значими индивидуални или колективни резултати от международни, национални и регионални състезания, конкурси или фестивали. Награждаването ще се състои в двора на Общински детски комплекс.

В 18:00 часа ще бъде следващата церемония по връчване на награди –  на победителите в конкурса за рисунка, графика или макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“ на Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – Ямбол, посветен на Празника на град Ямбол. То ще се състои в зелените площи между Културно-информационен център „Безистен“, Регионална библиотека „Георги Раковски“ и Централна поща.

            В края на работната седмица жителите и гостите на Ямбол ще се насладят на невероятния концерт на супергрупата „Фондацията“! На ямболска сцена в Градския парк ще стъпят едни от най-талантливите и обичани български музиканти – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, които ще представят любими песни на три поколения българи от репертоара на „Щурците”, ФСБ, Б.Т.Р., Дони и Момчил. Концертът започва в 21:00 часа и е със специалното участие на Валди Тотев от „Щурците“.

 

 

На 19 юни, събота, в 10:00 часа улични артисти ще изнесат вълнуващо представление за децата в Градския парк. Вълшебствата на почивния ден в градската градина продължават в 11:00 часа с работилници по жонглиране, въртене на пой и акробатика с Ян Лий.

В 19:00 часа ще започне едно невероятно зрелище – церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Жителите и гостите на града ще имат възможността да видят атрактивната програма, подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол. Събитието, в което ще участват над 200 военнослужещи, е подарък за жителите и гостите на града. 

Представителният Ансамбъл на въоръжените сили към  Националната гвардейската част ще изнесе празничен концерт с участието на Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Емилия Валенти, Веселин Вачев, Вили Станева, Гергана Николаева, фолклорно дуо „Ладена“, квартет „Армейска песен“, танцова формация „Алгара“, Таня Дупаринова, Стоян Бончев в 20:00 часа на площадното пространство пред Община Ямбол. Събитието ще завърши с празнична илюминация. Организатори на церемонията и концерта са Община Ямбол и Авиобаза „Безмер“.

В неделя, 20 юни, в 11:00 часа ще бъде открита обновената ротонда на Минералната баня. Хората ще се запознаят с миналото на емблематичната сграда с изложбата „Историята на Минералната баня в Ямбол“.

            От 14:00 часа до 18:00 часа в неделния ден малки и големи ще имат възможността да се запознаят отблизо с уличната магия в Градския парк на Ямбол. Mлади илюзионисти ще демонстрират фокуси, които се случват на сантиметри от публиката.

            Следващото събитие ще се проведе във времевите рамки на предходното и отново в Градския парк – от 16:30 часа до 17:30 часа. Мистър Джим ще отвори своята  Работилница за фокусници, която е предназначена за най-любопитните почитатели на магията и за тези, които имат афинитет към изкуството на илюзията и биха желали да научат нейните основни техники, похвати и ефекти.

            Събитията от празничната програма няма да бъдат съсредоточени само в централната градска част или в парка. В 19:00 часа започва концертът „Празник в Аврена“ на площадното пространство пред бившия магазин „Югоагент“,  организиран от Народно читалище „Диана-1944“ – Ямбол за жителите на кварталите „Аврен“, „Диана“, „Зорница“, „Граф Игнатиев“, „Хале“ и за всички, които желаят да се повеселят.

Хората ще се забавляват се песните на Вокален дует „Ритъм-2008“ и Изабел Стойкова, ще танцуват с Фолклорния танцов клуб „Диана денс“ при Народно читалище „Диана-1944“ – Ямбол и с Танцова група „Иглика“ при Народно читалище „Пробуда“ – село Константиново, община Средец, ще има и забавления за най-малките с Блага Смайл.

            Със същия начален час – 19:00, е концертът на ямболски детски певчески формации. В него ще се изявят Детският хор при Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ – Ямбол, Вокален състав „Бижу“, детска формация при Вокална група „Пятница 13“ и деца от Общински детски комплекс – Ямбол. Специален гост на концерта е Детският духов оркестър „Джуниър бенд“ към Средно училище „Емилиян Станев“ – Велико Търново, финалист в шоуто „България търси талант“.

На сцената до фонтана в Градския парк ще се качат талантливите деца на Ямбол и гостите от Велико Търново, които ще зарадват публиката с изпълнения на обичани песни.

Нощният мрак ще подсили ефекта на илюзиите в спектакъла „Царете на Магията – Спектакълът“, който започва в 21:00 часа на централната алея в парка. Зрителите ще видят илюзии и комедийна магия в изпълнение на Мистър Джим, Маг Жиров, Дани Белев и Венсан – едни от най-добрите артисти на съвременната българска магия.

            Празничният понеделник започва по традиция в 9:00 часа със Света литургия в храм „Света Троица“, квартал „Каргон“.

            В 10:00 часа ще се състои тържественият  ритуал за издигане на националното знаме пред Община Ямбол с участието на представителни части от Ямболския гарнизон.

С начален час 11:00 е тържествената сесия на Общински съвет-Ямбол, която ще се проведе в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. На нея ще бъдат връчени наградите „Почетен гражданин на град Ямбол“ на състезателката по борба Станка Златева и на поета Тенко Тенев, както и „Наградата на Ямбол“ на ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол.

По същото време на площадно пространство пред бившия магазин „Югоагент“ в жилищен компекс „Диана“ ще започне спектакълът „220 лисини хитрини“ на Драматичен театър „Невена Коканова“.

В 12:00 часа ще се състои традиционният събор „Света Троица“ пред Народно читалище „Пробуда-1909“ – Ямбол в квартал „Каргон“. Жителите и гостите на Ямбол ще се повеселят с фолклорната програма, изпълнена от формации и изпълнители на читалището,  ще опитат и от известния ямболски курбан.

В 14:30 часа ще започне награждаването на лауреатите в конкурса за рисунка „Празник в моя град“ на Младежки културен център „Георги Братанов“ – Ямбол.

Традиционната изложба „Светлината“ на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол е с начален час 17:30 и ще бъде открита в зелените площи между Културно-информационен център „Безистен“, Регионална библиотека „Георги Раковски“ и Централна поща.

Час по-късно – в 18:30 часа, ще започне фолклорното шоу „Който може, го може“ пред Народно читалище „Съгласие-1862“, в което ще се изявят танцовите формации на читалището.

Тази година Денят на Ямбол съвпада с Деня на лятното слънцестоене и последните културни събития от празничния понеделник са свързани както с християнството, така и с езическите корени на празника.

На 21 юни в 21:00 часа ще започне празникът „Ямболско слънце“ в пространството около фонтана на Градския парк. Той включва огнено шоу на цирков център „Нов цирк“ – огън, пироефекти, пиксел шоу, настроение, емоции и уникални номера с артисти от над 7 държави.

След това шествие от участници и публика ще се насочи към пространството зад зала „Диана“, където в 21:30 часа ще започне арт пърформънсът „Слънце“ – откриване на керамична арт инсталация на Наталия Корчемкина и Инна Рогова от Русия.

Пърформънсът представлява зрелищна демонстрация на процеса на художествена обработка на арт керамиката, с която ще завърши програмата в Деня на Светия Дух и Деня на лятното слънцестоене.

На площадното пространство около Безистена ще бъде разположена изложбата на Регионален исторически музей – Ямбол „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“, която беше открита преди няколко години и е тематично свързана с Деня на лятното слънцестоене – 21 юни.

Културните събития продължават и в следващите дни. На 22 юни, вторник, паркът отново ще се превърне в сцена – този път за концерта „Ямболско настроение“ на Клуб за български народни танци „Ямболи“ при Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол и ансамбъл „Радика“ – Ямбол при Народно читалище „Умение-2003“.

В петък и събота – 25 и 26 юни, в зала „Диана“ с начален час 20:30 ще започнат годишните концерти на Танцова школа „All Steps Всички стъпки“, в които ще се изявят танцьорите от различните възрастови групи. Двете културни прояви са със специалното участие на певицата Крисия.

            На 26 юни, събота, в 10:00 часа на централната алея в Градския парк ще започне традиционният Ролерфест, организиран от Младежки културен център „Георги Братанов“ – Ямбол.

В рамките на празничната програма, посветена на Деня на Ямбол, ще се проведат и Музикалните празници „Златната Диана“ – от 21 юни до 24 юни.

По решение на кмета на община Ямбол Валентин Ревански тази година официална вечеря няма да има. Средствата за нея ще бъдат дарени за благотворителна кауза – лечение на дете със здравословни проблеми.

 

 

 

Blue Pink and Yellow Colorful Circus Illustration Carnival Poster