Церемонията по откриване на бюста на Васил Левски повдигна духа на Ямбол в деня на 185-тата годишнина от рождението му

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“

На 18 юли 2022г. се навършват 185 години от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Това е поводът днес Ямбол да посрещне деня с тържествена церемония по откриването бюста му, издигнат на улица „Георги Раковски“.

Петър Панков дава идеята за паметника през 2014 г. 8 години по-късно той вече е факт, благодарение на архитекта Любомир Добрев, който спечели конкурс, организиран от Община Ямбол.

В 9:30ч. гражданите на Ямбол имаха възможността да посетят церемонията, която започна с тържественото изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие 1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов. На церемонията присъстваха почетен караул, както и представителни части от гарнизон Ямбол. По време на откриването се разказа за пътя на Апостола и връзката му с нашия град. Историята разказва как той преминава през всяко българско селище, за да открие съмишленици, и така създава революционни комитети из цялата страна. Името му се свърза с видни ямболлии като Георги Дражев, Стефан Караджа и Желю войвода.

Кметът Валентин Ревански и председателят на Общинския съвет Антон Шиков имаха честта да открият бюста на Васил Левски пред жителите на града под звуците на химна на Република България, изпълнен от Духовия оркестър.

Архимандрит Димитрий и свещеноиконом Янко отслужиха водосвет за освещаване на паметника, а кметът Валентин Ревански поднесе празнично слово:

„Нека този паметник на Васил Левски да напомня на всички нас, наследниците, и на идните поколения за всички онези велики българи, дали живота си за свободата на родината. Нека ни напомня за нашето славно минало, защото народ без минало няма бъдеще, защото дела трябват, а не думи.“ – призова той и благодари на всички присъстващи.

5-годишната Сияна Стоянова от ДГ „Слънце“ и актьорът Михаил Лазаров, директор на Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол, пресеноха жителите на града в миналото с емоционалния рецитал на одата „Левски“ от стихосбирката „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

Ямболлии се поклониха пред делото на Васил Левски, а по-късно, отново под звуците на Духовия оркестър, на паметника бяха поднесени цветя и венци. Церемонията завърши с изразената надежда, че монументът ще се превърне в място за поклонение пред безсмъртното дело на най-великия българин Васил Левски и че този паметник винаги ще има свежи цветя.

Адриана Илиева 

Снимки: Пресцентър община Ямбол