„Цветна магия от Ямболско”

Традиционният  ямболски женски костюм буди възхищение с художественото си съвършенство и разнообразие. Сукманената носия, характерна за региона, е с богата цветова и орнаментална украса, разкриваща вроденото чувство за хармония. Всяка част от костюма е обобщено  познание за света и визуален знак за  полови, възрастови и семейни различия. Цветоусещането на художник и вниманието към детайла на жените от региона проличават в носиите, събрани между страниците на каталога „Цветна магия от Ямболско“. 

Автор: Динка Ангелова

Превод: Николай Вуков

Графичен дизайн: Таня Косева

Фотограф: Красимир Стойчев

Печат: МониЦони

 Фонд „Етнография” на Регионален исторически музей – Ямбол съхранява богата колекция от женско традиционно облекло – свидетелство за уменията и сръчността на жените от региона, за способността им да претворяват заобикалящия ги свят във фини шевици. През 2013г. част от тази колекция е включена в мобилната изложба „Цветна магия от Ямболско”, гостувала досега в ИМ – Стралджа(2013г), АЕК „Етър”(2014г.),ИЕФЕМ – БАН София(2015-2016г.) и МК –Банско(2016г.). От май 2017г. „Цветна магия от Ямболско” може да бъде видяна и в Етнографски комплекс – Ямбол.

Може да закупите изданието от Регионален исторически музей – Ямбол (ул. „Бяло море“ №2) или чрез куриер (услугата е за сметка на получателя). Цената на каталога е 23 лева. Заявки за изпращане на каталога могат да бъдат направени на тел. 046/66 34 03 или на електронна поща: museum.yambol@gmail.com