Х юбилеен Тракийски хоров фестивал `2017

От 12 до 15 октомври Ямбол е домакин на десетия юбилеен Тракийски хоров фестивал. Името на този фестивал е вдъхновено както от мястото на провеждането му в златната равнина на Тракия, така и от вековните послания на една от най-древните култури – тази на тракийската цивилизация.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Тракийска лира” Ямбол с подкрепата на община Ямбол, община Тунджа и НТС -Ямбол.

Убедени в тезата,че хубавата песен е многолика, но любовта към нея е винаги искрена и силна, организаторите обединяват във фестивалния афиш класическо хорово пеене, духовни песнопения, модерни хорови обработки и автентичен фолклор.

В рамките на събитието ще се състоят осем фестивални концерта – три вечерни концерта в залата на Община Ямбол с начален час 18 ч. – на 12, 13 и 14 октомври.

Освен основната сцена в Ямбол празникът по традиция има и изнесени  фестивални сцени на територията на община Тунджа. Тази година те ще се бъдат на 13 октомври в селата Кабиле, Дражево, Безмер и на 14 октомври в с. Генерал Инзово.

Празничната програма ще завърши в неделя, 15 октомври, с голям духовен концерт от 11ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” -Ямбол.

Сред очакваните изпълнители във фестивалните концерти са Хорът на музикалното училище по фолклор в Котел, Мъжки хор от Пловдив, Смесен хор „Родина” Бургас, Детско-юношески хор от гр. Самотраки- Гърция, Софийската формация на ямболската хорова школа, Вокален ансамбъл „Либеро” от Лесковац, Сърбия, Вокален ансамбъл „Колегиум вокале” от гр. Орхус – Дания, Академичен хор „Ангел Манолов”- София, Бургаският детски хор „Милка Стоева”, мъжка певческа фолклорна група „Змейчани” – Доспат, ансамбъл „Гъдулица”- Казанлък и много други.

С пъстротата на своята програма, както и с новаторската идея концертите да се провеждат в различни населени места, Тракийският хоров фестивал поставя своите послания на широка платформа.

Той вече е утвърдено място за представяне на разнообразни артистични търсения, изпълнени от най-съвършените инструменти – човешките гласове.

Организаторите вярват, че богатото и разнообразно юбилейно десетото издание на фестивала ще се хареса на публиката и гостите на празника.

Всички концерти са с вход свободен.

Подробности за фестивала, участниците и тяхната програма можете да проследите и на събитието във Фейсбук –страницата на Народно читалище „Тракийска лира”.

https://www.facebook.com/events/1574597542583982/permalink/1575520685825001/?notif_id=1507097151220638&notif_t=like