Х-ти Тракийски хоров фестивал – участниците

В първия ден на юбилейния хоров фестивал на сцената ще излязат изпълнителите от Народния хор на Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” гр. Котел. Представяме ви неговата кратка история от създаването до днес. 

Народният хор на Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” гр. Котел е представителен състав от създаването на училището през 1967 г. и от тогава е неизменен и пълноценен участник във всички училищни концертни изяви. Участниците в него са носители на най-ярките фолклорни стилове от цялата страна. Дирижиран през годините от Георги Генов, Сашка Ченкова, Рая Грозданова, Катя Барулова, а в момента от Димитринка Динева, хорът успява да събере овациите на своята публика, както в страната, така и в чужбина.

Стотици са концертните му и конкурсни изяви в България, Италия, Франция, Дания, Русия, Гърция, Холандия, САЩ, Полша, Турция, Коста Рика, Тунис, Ирландия, Австрия, Белгия, Германия, Испания, Шотландия.
За публиката, която съставът умее да печели и приобщава към почитателите на Българското хорово изкуство е богатият репертоар от изпълнения: както близки до автентичната песен, така и интерпретации със сложна, многопластова фактура.
В репертоарната практика на състава неизменно присъства творчеството на Филип Кутев- патрона на училището: „Полегнала е Тодора“; „Мене ли любиш“; „Драгана и славея“; „Що си, горо повяхнала“; „Димянинка“ и мн.др.
Едно от най-вълнуващите и запомнящи се участия на хора е във телевизионния формат „Игра на хорове“ -в „Шоуто на Слави“- през март-май 2016г.Там хорът експериментира успешно пред зрителите и доказа, че народният певец, който е овладял песенното изкуство на дедите си, може с лекота да премине от един в друг жанр, защото има стабилна основа, върху която да надгражда.