Христо Христов, кмет на община Болярово: Мъдрите уроци на миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!

Уважаеми съграждани,
скъпи жители на община Болярово и област Ямбол,
на днешния ден празнуваме едно от най-великите събития в новата история на Родината ни. На тази дата през 1908 г. българската държава – една от най-старите в Европа, отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена й от несправедливия Берлински договор между Великите сили и обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.
Днес прекланяме с почит и благодарност глави пред паметта на участниците в борбите за църковна и политическа независимост, като Иван Даскала, Курти Дражев, като Никола Узуна, Стефан Караджа и Индже войвода, следовниците на Васил Левски и Любен Каравелов – създатели на Българския революционен комитет, хилядите смели българи – храбреци и мъченици, участвали в Априлското въстание, опълченците в Руско-турската война, създателите на Търновската конституция, които предначертаха пътя към историческия 22 септември 1908 г.
„…Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея …държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.
Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска“, се посочва в Манифеста, съставен от тогавашния министър-председател Александър Малинов, подписан от всички министри и обявен пред народа на 22 септември 1908 г. от цар Фердинанд I.
Тези думи звучат изключително актуално и 114 години след това знаменателно събитие. И днес ние продължаваме да копнеем и полагаме усилия за своя културен и икономически напредък.
Тук е мястото да изразя своята благодарност към всички вас, към представителите на различните политически сили в Болярово, към общинските съветници, че имаме пълно единство при вземането на решения за съдбата и бъдещето на нашия роден край.
Пожелавам на Вас и на всички българи да отстояваме идеалите и да бъдем достойни наследници на нашите деди, да имаме тяхната мъдрост и далновидност, за да издигаме авторитета на България, следвайки пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. Мъдрите уроци на миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!
Честит празник!
 
Христо Христов,
кмет на община Болярово
Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора, паметник и на открито