Христос Воскресе!

Отбелязваме Великден!

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който в християнската религия на Великден се чества Възкресението на Сина Божи Исус Христос – на втория ден, след като той е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените-мироносици, посетили гроба. След това Исус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

В православното християнство е един от Дванадесетте велики празника и основният подвижен празник в Новоюлианския календар – разположението му в календара определя и това на другите подвижни празници (например Възнесение – 40 дни след Великден, Петдесетница – 50). Католическата и Протестантската църква също отбелязват Възкресение Христово.

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Разпети петък или още Велики петък е времето за душевно пречистване. В този ден не се работи.

Първото яйце се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Съществува поверие, че ако докато яйцето е още топло и прясно боядисано тя нарисува кръстен знак на челата на децата в семейството това ще им осигури здраве. Популярно е и поставянето на първото боядисано червено яйце пред домашната икона, за да пази дома.

Оцветените яйца се дават на гостите и на домашните и се провеждат състезания с тях, чие ще се окаже най-здраво, като вид гадаене за здраве. Яйце-победител, особено – многократен – е наричано с епитети, като „бияч“ или „борец“. Също така и при гостуване се носят великденски яйца за домакините и близките им. Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка за кумовете.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Екипът на ЯмболПРЕС ви пожелава здраве, благоденствие и светлина в душите!