„Хората винаги имат нужда от кръв! Дори и по време на пандемия”

В зала „Юбилейна“ на Областния секретариат на БЧК – Ямбол се проведе церемония по награждаване на номинираните с Почетни грамоти от Председателя на НС на БЧК, акад. Христо Григоров д-р.х.к. на институции, с принос в развитието на безвъзмездно кръводаряване в област Ямбол.

     Инициативата е по повод отбелязването на Световния ден на безвъзмездния кръводарител – 14 юни и се организирана съвместно с Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в град Ямбол.

     Участваха инж. Митко Филипов, Директорът на секретариата на Обл.С  на БЧК – Ямбол, д-р Биана Милкова – началник на ОТХ – Ямбол, Архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, Волен Дичев, зам.-областен управител на Ямболска област, Станчо Ставрев, зам.-кмет на община „Тунджа“ и медии.

       На брифинга инж. Митко Филипов в своето обръщение, представи мотото на тазгодишните инициативи, като благодари на всички безвъзмездни кръводарители, които дарявайки кръв, дават част от себе си в името на живота. Благодарност бе отправен и към институциите, които подкрепят и популяризират значимостта на безвъзмездното кръводаряване, като хуманен начин за участие в обществения живот.

       Д-р Биана Милкова представи данни за броя на безвъзмездните кръводарители през  годините, като подчерта, че нуждата от кръв и кръвни съставки е постоянна, а организираните акции са възможност за привличането на повече кръводарители в подкрепа на нуждаещите се.

        Добриела Праматарова, специалист в БЧК – Ямбол представи осъществяваните през годините инициативи с подкрепата на институциите: обучения за младежки НПО; кръводарителски акции по повод светлите християнски празници Великден и Цветница; по повод 8-ми май – Световен ден на ЧК/ЧП;  акциите за безвъзмездно кръводаряване в административната сграда на Община „Тунджа“, провеждани в седем поредни години; кръводарителска акция в Областна администрация по повод отбелязването на Световния ден в памет на жертвите от ПТП и др. След това бе даден старт на Седмицата на безвъзмездното кръводаряване за 2020г., която се провежда през периода  15 – 19 юни 2020г., за времето от 8.30ч. до 13.00ч. в Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол.  

        Всички участници изразиха готовност и подкрепата си в организирането на бъдещи съвместни инициативи в полза на нуждаещите се от кръв и кръвни продукти.

        Почетни грамоти за човеколюбие получиха: Архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, Димитър Иванов, областен управител на Ямболска област и Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“.

                                                                 

 ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ