Фотоизложба на най-старите икони от тунджанските храмове беше открита в двора най-новата църква в община „Тунджа“

Фотоизложбата „Духовните съкровища на Тунджа“ на фотографа Стефан Каменов беше открита на Лазаровден в двора на храма „Покров на Пресвета Богородица“ в с. Завой като част от празничните прояви посветени на 22 април – Деня на Община „Тунджа“.

Изложбата кореспондира с календара на Община „Тунджа“ за 2023 г. и  представя едни от най-старите и ценни икони в православните храмове в тунджанските села, които пазят вярата и духа на местното население над 174 години. Православните обители са скътали най-старите образци на българското изкуство по тунджанските земи. В тях все още могат да се видят уникални икони и стенописи на именити и безименни зографи. Чрез календара и изложбата Община „Тунджа“ прави опит за популяризиране, съхраняване и опазване на това духовно богатство.

Изложбата представя 40 фотографии на икони и на техните пазители, хора по селата, които се грижат за храмовете и за съхраняване на културната и историческата памет. Интересно решение на фотографа е, че 5 от иконите са експонирани върху дърво.

Изкуствоведът Стойка Цингова, която беше и консултант в подбора на иконите, подчерта, че ценните икони са много повече от показаните в изложбата и календара, но целта е била да се представи многообразието на светци. Някои от иконите са с известни автори – зографи от т. нар. Странджанско – сакарска школа като Александър Попгеоргиев, който е направил и първия светски портрет на Ради Иванов Колесов, и Димитър Зограф от Кавакли (Тополовград).

         Фотоизложбата на най-старите икони беше открита в най-новия храм в община „Тунджа“ – „Покров на Пресвета Богородица“ в с. Завой като жест към инициативната местна общност, която сътвори чудеса за завършването и откриването на църквата. Кметът Георги Георгиев благодари на всички, дошли да съпреживеят заедно тази изложба и не скри, че никой не мое да остане равнодушен към видяното.

Отец Йордан, който е свещеник на храма в с. Завой, изтъкна, че в изложбата има уникални творби, които рядко могат да бъдат видени, защото са много стари.

Лазарките на с. Завой поздравиха всички присъстващи на откриването на изложбата с лазарски песни.