Фотоизложбата – конкурс „Кукерландия“ беше открита, председателят на журито обяви наградените фотографи

Пред сградата на Народно читалище „Съгласие -1862“ – Ямбол беше открита Фотоизложбата-конкурс „Кукерландия“, която е едно от най-престижните събития в програмата на едноименния фестивал и се провежда от 2005 година. На откриването присъстваха Антон Шиков, председател на Общински съвет-Ямбол, заместник-кметовете на община Ямбол Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.

„Наследници сме на богата културна традиция, длъжни сме да я съхраним, длъжни сме да я предадем на тези, които идват след нас. Всички си даваме сметка, че живеем в трудно време, но знаем от нашите предци, че трудните времена раждат силни хора. Принудени сме заедно да преминем през изпитанието, което съдбата ни изпрати, за да пребъде нашето наследство. Миналата година приехме условието, което обстоятелствата ни наложиха – традиционната международна изложба и фотоконкурс „Кукерландия“ да бъде представена навън. По традиция тази изложба откриваме в художествената галерия „Жорж Папазов“, в храма на изкуството. Условията налагат и тази година това да се случи навън. Затова сме тук, заедно, за да открием тазгодишното издание. Всички знаят, че ден преди откриването Фотоизложбата – конкурс „Кукерландия“ организаторите представят гост-фотограф. Снощи имахме честта и удоволствието да видим нещо невероятно в ямболския Безистен – там гост беше галактическият Теодосий Спасов, дръзнал да навлезе в областта на фотографията“, каза директорът на Художествена галерия „Жорж Папазов“ Петко Йорданов. Той припомни, че през годините са гостували изявени редица изявени фотографи: Начо Каменов, Любомир Сергеев, Александър Иванов, Цончо Балканджиев, Милан Христев и др.

Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов каза: „Искам да благодаря на всички творци, че с техните произведения, освен че увековечават нашия празник, представят и тяхната гледна точка и тяхната емоция, да успяваме през техния поглед да видим този наистина колоритен фестивал, който през годините се превърна в емблема на нашия град. Радвам се, че за двадесет и втори път успяхме да проведем този празник, който се превръща в единствения маскараден фестивал в България, организиран без прекъсване. Пожелавам на всички успех, пожелавам да бъдете най-вече здрави и се надявам следващата година „Кукерландия“ да бъде в целия си блясък и красота“.

Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“, каза: „За мен е голямо удоволствие за седемнадесети път да се поздравим всички с изданието на най-важното и запомнящото се събитие, съпътстващо фестивала „Кукерландия“, каквото е международният фотоконкурс. Защото кукерските игри, кукерските дефилета минават и заминават, оставайки в паметта на хората, но фотографиите зад гърба ми са едно безценно наследство и свидетелство за това какво се е случвало на всеки един фестивал и години наред напомнят на хората за тези събития. Най-важното днес е, че все пак „Кукерландия“ я има – напук на вируси, напук на ежедневната злоба, омраза и всичко лошо, което, за съжаление, съпътства нашия живот. „Кукерландия“ е жива.“

Председателстваното от Зафер Галибов жури с членове: Александър Петров Иванов, Величка Тодорова, Александър Иванов Иванов, Жечо Планински, Георги Георгиев, Христо Свинаров