Фолклорно надиграване в Ямбол с фестивала „Заиграло ми е лудо младо“

От 26 до 27 октомври Ямбол ще бъде домакин на Фолклорния фестивал  „Заиграло ми е лудо младо“. В събитието участват над 15 клуба от цялата страна.

Фестивалът е с конкурсен характер, като съставите ще се представят с автентично хоро, обработен танц, както и в надиграване с тракийска ръченица. Кулминацията на фолклорното шоу ще бъде в събота на 27 октомври, в Спортна зала „Диана“, с начало от 10.00. Час преди това, от 9.00, всички участници ще се включат в дефиле, започващо от Етнографския комплекс в кв. „Каргон“. Шествието ще премине по улиците на града с междинна спирка – пл. „Освобождение“ с емблематичния ямболски Безистен и ще завърши в Градския парк при спортната зала.

Специален акцент във фестивала е популяризирането традицията на ямболския коледарски танц – мъжки буенек, като участниците ще се включат в уъркшоп за разучаване характерните стъпки на ямболския коледарски танц.

Фестивалът стартира с представянето на книгата „Ямболската коледа“, посветена на коледуването в Ямболско в неговото единство, магията на традицията, запазила се векове наред. Премиерата е на 26 октомври, от 16.00 часа, в Етнографския комплекс и ще бъде представена от нейните автори професорите Георг Краев и Николай Ников.

Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на града Георги Славов, със съдействието на Регионалния исторически музей, Общинско предприятие „Туризъм и култура“ и Клуб за народни танци „Оренда“. Вход свободен.