Финал на лятното училище по плуване към БЧК – Ямбол

с демонстративни занятия завърши обучението на последните две групи деца на възраст 7-11 години, включени във ваканционния проект „Лятно училище по плуване и превенция на водния травматизъм 2022” на БЧК – Ямбол.

        Финалните занятия протекоха в два етапа. През първият етап, под формата на викторина, децата влязоха в ролята „Специалисти по водна безопасност“ и демонстрираха завидни знания, свързани с правилата за безопасно поведение и контактуване с водата в къщи, на плувния басейн, на плажа, ролята и отговорностите на водните спасители. 

        През вторият етап, под формата на  състезателни игри, децата умело демонстрираха усвоените плувни стилове със и без помощни средства.

        За своето старание всички деца получиха грамоти, стикери, образователни книжки „Приятели с водата“, брошури и сладки изкушения с логото на „Водноспасителната служба“ на БЧК.

        Специални награди – плувни очила на SPEEDO, световен лидер в производството на плувни артикули, предоставени от Дирекция „Водноспасителната служба“ на БЧК, получиха деца за следните категории: „Най-голям напредък в плувните умения“ и „Най-голямо старание по време на занятията“.

        За дванадесета година Ямболската червенокръстка организация осъществява „Лятно училище по плуване и превенция на водния травматизъм“ за най-малките. Основната цел е изграждане на начални плувни умения и формиране на безопасно поведение във и около водата, за намаляване на риска от водни инциденти сред деца, чрез включването им в обучение по усвояване на основни плувни техники, начини за оказване на помощ и самопомощ при воден инцидент и елементарни способи за оказване на първа помощ при удавяне.

        Общият брой на обхванатите деца през годините в тази уникална по рода си лятна програма за превенция на водния травматизъм, създадена от Ямболската червенокръстка организация и успешно интегрирана и в други областни организации на БЧК е над 300, като само за 2022г. са  72.

 

 

 

 

                                                       ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК-ЯМБОЛ