Ученици от Стралджа показаха чудесата на химията

     В навечерието на рождението на Дмитрий Иванович Менделеев (8 февруари 1834 г.), учениците от клуб „Млад експериментатор“ на СУ „П.К.Яворов“ – гр. Стралджа , проведоха вечер на химията посветена на 189 г. от рождението на великия руски учен и 154 г от създаването на Периодичната система.
Експериментаторите представиха поема за Периодичната система, споделиха колко е важно да познаваме науката Химия – науката на чудесата. В края на вечерта показаха пред своите учители, съученици и родители, че химията може да е сложна наука, но не и скучна. Направиха интересни химични експерименти, които изумиха публиката.
Виктор показа, как може да има „Дим без огън“. Дари и Ивена разчетоха „Секретното писмо“. Ивет събуди истински „Вулкан“, който остави публиката без дъх. Тончо и Наско си направиха „Малинов сироп“, а после решиха да го превърнат във вода. Моника представи опита „Хамелеон“. Никола ще ходи на рожден ден и реши да надуе балон с помощта на химията. Даниела направи огромна „Слонска паста за зъби“. Нели помоли всички присъстващи да си пожелаят нещо и пусна „Духа от бутилката“. А като завършек на вечерта Калоян и Георги, наливаха от „Магическо вино“ и получаваха във всяка чаша различна напитка.
Младите експериментатори се забавляваха докато експериментираха и си пожелаха да запалят още много ученици по науката на чудесата – Химия!